Sídlo pražského magistrátu v Jungmannově ulici koupila firma GLL

Vložil
ČTK
12.10.2017 07:50
Praha

Praha - Škodův Palác v Jungmannově ulici, který má dlouhodobě pronajatý pražský magistrát, koupila investiční společnost GLL Real Estate Partners se sídlem v Mnichově. Koupila ho od firmy Guyana Holding. GLL to dnes oznámila v tiskové zprávě. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla. Pro magistrát se transakcí nic nemění.


"Magistrát byl o této transakci předem informován," uvedla GLL. Historická budova ve stylu art deco pochází z roku 1929. Pro pražský magistrát byla kompletně zrekonstruována v roce 2006. V budově sídlí řada veřejných, administrativních a provozních útvarů. Celková plocha kanceláří je 23.000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá polovině rozlohy Václavského náměstí.

Společnost GLL spravuje mezinárodní aktiva asi za sedm miliard eur (cca 180 miliard korun). Od roku 2004 působí ve střední a východní Evropě, kde spravuje komerční nemovitosti za 1,2 miliardy eur (31 miliard korun). V Praze vlastní také budovu Diamant na Václavském náměstí a Anděl Park B na Smíchově.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana neznamená transakce pro hlavní město žádné komplikace. "Nájemní smlouvu máme uzavřenou do roku 2028. Magistrát v současné době stále pracuje na analýze nejvýhodnější varianty sídla úřadu. Pokud bychom se v budoucnu rozhodli budovu koupit, i nadále můžeme kdykoli oslovit majitele," uvedl.

V paláci sídlí většina z tisíců pražských úředníků. Původní smlouvu o pronájmu s firmou Copa Retail kritizovala řada politiků jako pro město krajně nevýhodnou. Současnému vedení radnice se podařilo dohodnout její úpravu, na základě které Praha zaplatí nižší nájemné a ušetří tak kolem 800 milionů korun. Zároveň se město vzdalo opčního práva na odkup paláce po skončení nájmu, do jeho vypršení tak bude muset vyřešit, kam se úředníci přestěhují.
0 komentářů
přidat komentář

Související články