Divadlo Jiřího Myrona v Ostravě čeká rozsáhlá oprava

Vložil
ČTK
25.09.2017 19:10
Ostrava



Ostrava - V ostravském Divadle Jiřího Myrona začne na podzim první etapa rozsáhlé opravy. Po přibližně roční modernizaci se diváci mohou těšit třeba na novou kavárnu, vylepšené zázemí předprodeje nebo nové komorní divadlo. Vzniknou i nové zkušebny či ubytování. Nynější renovace bude stát asi 220 milionů korun, řekli dnes novinářům ředitel divadla Jiří Nekvasil a náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

"Až do konce března hrajeme s tím, že už v únoru a březnu bychom měli hrát bez balkónu, to znamená v omezené kapacitě. Divadlo pak zavřeme na tři měsíce, kdy se budou dělat hlavní úpravy, týkající se zejména foyer,"
uvedl Nekvasil. Během uzavření divadla bude posílen počet představení v další divadelní budově - Divadle Antonína Dvořáka a k účinkování bude využito i prostor ostravského loutkového divadla.

Podle Nekvasila se oprava v první fázi nedotkne jevištní technologie ani prostoru hlediště, ale spíše zázemí divadla v přilehlých domech, kde divadlo působí. "Co pocítí diváci a návštěvníci, je vznik nové denní kavárny, nového společenského sálu, který bude vlastně v prvním patře foyer v místě, kde kdysi společenský sál v tehdejším Národním domě byl, divadelní pasáž s novým předprodejem a, na co se těšíme nejvíce, je komorní scéna," uvedl. Ta vznikne v domě Čs. legií 12 a bude mít kapacitu pro přibližně 60 diváků, součástí bude také bar.

"Místo bývalého nuceného výseku, který byl v pronájmu, pak vznikne pracovní centrum pro Ateliér pro děti a mládež, který už šestým rokem při Národním divadle moravskoslezském působí,"
dodal Nekvasil.

Podle Pražáka se v budoucnu počítá i s další etapou renovace, a to v letech 2019 a 2020. Dotkne se hlavně technologického zázemí a bude stát asi 110 milionů korun.

Kromě toho se v Ostravě pro potřeby divadla chystá i modernizace někdejšího výstavního pavilonu G na výstavišti Černá louka, kde by měl vzniknou nový hrací prostor, navíc by objekt sloužil i jako zkušební místo. Divadlu totiž chybí velká zkušebna, která by prostorově odpovídala velikosti obou jevišť. Náklady na přestavbu pavilonu by i s technologickým vybavením mohly dosáhnout zhruba 60 milionů. S úpravami by se mohlo začít už v příštím roce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články