Další části radnice v Jablonci se vrátily do původní podoby

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
15.09.2017 08:30
Jablonec nad Nisou

Rekonstruovaná zasedací místnost č. 203, foto: www.mestojablonec.cz

Jablonec nad Nisou - Další části historické radnice v Jablonci nad Nisou se vrátily do původní podoby z 30. let minulého století. Cennou funkcionalistickou budovu zbavuje město postupně nevzhledného umakartu a dřevotřískových obkladů použitých při necitlivé rekonstrukci v 70. letech a vrací jí podobu navrženou architektem Karlem Winterem. Dokončena teď byla obnova dvou zasedacích místností, která stála téměř tři miliony korun, řekl dnes ČTK tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Velkým štěstím při obnově bylo, že se řada cenných dřevěných prvků zachovala pod umakartovými obklady. Restaurátoři tak pod obložením odhalili třeba původní dveře, které spojovaly velký zasedací sál zastupitelstva se sousední malou zasedačkou. "Je to pozitivní zjištění i pro sál 202 (sál zastupitelstva), že celá řada dřevěných prvků tady zůstala zachována i po těch pseudorekonstrukcích. Byla naštěstí jen zakryta, to znamená, že i předsednický stůl byl obložený umakartem, pod ním je originál," poznamenal Řeháček.

Malé zasedací místnosti mají nové parketové podlahy, protože ty staré byly napadeny dřevomorkou. "Všechny stěny byly zakryté umakartem až do výšky vrchní římsy, nebyly vidět větrací mřížky, kde původně probíhala vzduchotechnika, nebyly tady mřížky radiátorů, celé dveře byly zakryté umakartem," popsal původní stav obou místností Jan Hrdina z brněnského restaurátorského R-Atelieru. Někdy to podle něj byla až detektivní práce, protože plány radnice se zachovaly jen zhruba ze 60 procent a některé detaily v nich nebyly. Třeba výšku větracích mřížek tak řemeslníci odvozovali ze zbytků sádry a zachovaných zbytků překladů.

Původní jsou v obnovených sálech dveře i dřevěná obložení oken a mřížky radiátorů, v jedné z nich je i původní oválný dřevěný stůl. "Židle se nezachovaly, nechávali jsme vyrobit nové podle návrhů architekta Wintera," řekl tajemník. Podle původních návrhů nechala radnice vyrobit i lustr, na který při výstavbě radnice ve 30. letech už peníze nezbyly. Lustr z bronzu a skla vážící 80 kilogramů vyrobila firma Houska a Douda. Včetně dvou lampiček na zeď přišel zhruba na půl milionu korun.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněnou budovu město postupně obnovuje, za posledních šest let do ní investovalo přes 35 milionů korun, dalších 15 milionů budou stát letošní opravy. Město dává postupně opravit okna, fasádu i interiéry. Hlavní zasedací místnost zastupitelstva by se měla dočkat rekonstrukce v příštím roce. Náklady se podle Řeháčka předběžně odhadují na pět až sedm milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články