Piráti: Praha musí řešit zástavbu brownfieldů i obecní bydlení

Vložil
ČTK
24.08.2017 13:05
Praha

Praha - Vedení Prahy by mělo nechat vypracovat rozvojové studie pro takzvané brownfieldy, řešit výstavbu obecního bydlení nebo iniciovat změnu zákona o službě Air b´n´b. Novinářům to dnes řekl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Zlepšit je prý nutné i podnikatelské prostředí, které potřebuje být předvídatelné, a změnit některé zákony týkající se výstavby.

"Prakticky okamžitě lze (v Praze) řešit otázku obecního bydlení ze strany podmínek, stačí přijmout změnu strategie. Druhá věc se týká developementu, kdy je problém, že se nevyužívají bronwfieldy, pro které už dávno měly být zpracovány územní studie. Rada už je u moci tři roky a zatím se snad připravuje jen zadání některé té studie,"
řekl Michálek.

V oblasti obecního bydlení podle něj vedení Prahy nevyužívá fondu sociálního bydlení, na kterém má dvě miliardy korun, ale plánuje stavbu pouze dvou domů. "Takže se vlastně nic nedělá," řekl. Rovněž je třeba, aby byl změněn zákon a bylo definováno, kdo je potřebným a má nárok získat sociální bydlení.

Podle Michálka musí město začít také rušit některé stavební uzávěry. "Přetrvávají v oblastech, které jsou v územním plánu označené jako rozvojové oblasti. Nicméně nejsou zpracovány územní studie k tomu, aby se tam skutečně mohlo začít něco dělat. Rozvoj je nyní velmi pomalý a studie nevznikají," řekl Michálek.

V případě regulace služby Air b´n´b by měla Praha iniciovat změnu zákona. Daně a poplatky podle Michálka má vybírat daňová správa a odvádět je má zprostředkovatel služby za všechny pronajímatele. Rozlišit je nutné také přivýdělek od podnikání. "Praha má zákonodárnou iniciativu a měla by jednat. Stejný problém je se službou Uber. Jsou to věci, které tíží Prahu a zároveň přinášejí užitek. Kdo jiný by měl iniciovat změnu zákona než Praha, která k tomu má nejblíže?" řekl Michálek.

Podmínky pro investory by se měly zlepšit na úrovni Parlamentu i města. Mělo by vzniknout jedno kontaktní místo pro stavby. "Aby nemusel stavebník obcházet nějakých 40 úřadů. Doporučuje to i Světová banka. Samozřejmě Piráti by zavedli digitální oběh spisů, aby bylo možné rychle spis posílat a bylo jednoduché do něj nahlížet," řekl Michálek. Sjednoceno by mělo být i stavební řízení, do kterého by byla zapojena i veřejnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články