Jičín sníží cenu za kasárna, chce z nich dům sociálních služeb

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
26.06.2017 13:45
Jičín

Jičín - Město Jičín sníží prodejní cenu za dvě budovy bývalých kasáren o 40 procent na 11,7 milionu korun. Radnice věří, že při snížené ceně najde kupce, který by kasárna přestavěl na pobytové zařízení sociálních služeb pro seniory či zdravotně postižené s minimálně 70 lůžky. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice. Snížení ceny a vypsání výběrového řízení ještě musí schválit zastupitelé.


Při minulém výběrovém řízení město za budovy kasáren i s pozemkem požadovalo asi 19 milionů korun. Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, ale mimo tendr městu od pražské firmy Senior holding přišla nabídka odkupu za asi 8,5 milionu korun. "Před vyhlášením nového tendru na prodej budov město s firmou nejednalo," uvedl starosta Jan Malý (ANO).

Nové výběrové řízení na prodej chce radnice vyhlásit na začátku července, o případném novém majiteli by mohlo být jasno v září. Kromě podmínky využití budov pro zařízení sociálních služeb na nejméně 15 let má radnice i podmínku, že nový majitel při přestavbě zachová průčelí domů a tvar střech směrem do lipové aleje.

Před pěti lety nechala radnice většinu objektů kasáren zbourat, zůstaly pouze dvě krajní budovy kasáren nejblíže k centru města. Plochu po dříve zdemolovaných objektech kasáren o rozloze osmi hektarů chce radnice využít pro stavbu nové obytné čtvrti.

Územní studii pro využití areálu již dříve pro město udělal ateliér Cuboid Architekti. V lokalitě po kasárnách počítá studie zejména s rodinnými domy a v menší míře s obytnými domy. V centru území navrhli architekti mateřskou školu. V místě budou platit omezení, aby zástavba plynule navazovala na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii známé jičínské lipové aleje.

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat celé kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v revitalizaci bude pokračovat samo. První fázi přeměny areálu, demolici kasárenských objektů, již město provedlo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články