Liberecký kraj plánuje výstavbu centrálního depozitáře

Vložil
ČTK
16.06.2017 17:55
Brno

Český Dub - Liberecký kraj plánuje výstavbu centrálního depozitáře v Českém Dubu na Liberecku. Náklady se předběžně odhadují na 150 milionů korun. Centrální depozitář kraj potřebuje, tisíce sbírkových předmětů jsou dnes uloženy na 15 místech po celém kraji v často nevyhovujících podmínkách, řekla dnes ČTK radní pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Na výstavbu nového depozitáře chce kraj žádat dotaci z evropských fondů.


Liberecký kraj vlastní několik stovek tisíc sbírkových předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty, jejich tržní cena se odhaduje na stovky milionů korun. Jde o drobné předměty od pohlednic přes známky až po šperky, ale naopak také o velmi rozměrný majetek jako je historický nábytek nebo nejrůznější technická zařízení. "V současné době je tento majetek uchován částečně v objektech našich příspěvkových organizací, které je i spravují a částečně v pronajatých budovách, které jsou pro zachování a ochranu sbírek dlouhodobě nepřijatelné," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO).

Největší depozitáře jsou v České Lípě, Kravařích, Sloupu v Čechách, Severočeském muzeu v Liberci, Oblastní galerii v Liberci a také v Mníšku, Raspenavě nebo Jablonci nad Nisou. Právě jablonecký depozitář v budově bývalé střední školy v Poštovní ulici slouží od roku 2013 pro centrální ukládání sbírek. Využívají ho všechny příspěvkové organizace resortu památkové péče. "Od začátku bylo ale zřejmé, že jde jen o provizorní řešení a že je nutná buď rekonstrukce některého ze stávajících objektů, nebo stavba zcela nového depozitáře," řekla Vinklátová.

Srovnávací studie podle Vinklátové ukázala, že výhodnější je výstavba nového objektu na krajských pozemcích. Náklady budou nižší a pro uložení sbírek bude moderní depozitář vhodnější, protože bude splňovat současné požadavky. Aktuálně kraj potřebuje budovu s užitnou plochou přes 5000 metrů čtverečních, výhledově bude třeba bezmála 8000 metrů čtverečních ploch. Podle Vinklátové by ale stavba mohla být realizována po etapách. Jako nejvhodnější se ukázaly pozemky v Českém Dubu, které patří krajské společnosti Silnice LK, kde si stavba nevyžádá změnu územního plánu.
0 komentářů
přidat komentář