Fotograf Thoma byl oceněn japonským řádem Vycházejícího slunce

Vložil
ČTK
15.06.2017 21:15
Praha

Praha - Český fotograf a publicista Zdeněk Thoma dnes převzal řád Vycházejícího slunce za dlouholetou propagaci japonské kultury. Ocenění mu předal japonský velvyslanec v Česku Kaoru Šimazaki. Velvyslanec uvedl, že Thomova práce pomohla k podnícení zájmu o japonskou kulturu v Československu a České republice.

Thoma se ve své tvorbě soustředí na Japonsko i další asijské země více než čtyřicet let. Do Japonska poprvé přijel v roce 1970, když společně s přáteli projížděli autostopem napříč Asií. Dálnému východu se věnoval v řadě cestopisných článků a reportáží v časopisech i samostatných publikacích. O svých cestách často přednášel a vystavoval v muzeích a galeriích své soubory fotografií.

Velvyslanec Šimazaki při předání vyznamenání připomněl, že v Československu nebylo mnoho šancí seznámit se s japonskou kulturou. Thomovy publikace podle něj přispěly k tomu, že obyvatelé Československa se o ni začali více zajímat. "Myslím, že k základům dobrých vztahů Japonska a Česka výrazně přispěl i pan Thoma," uvedl Šimazaki.

V sedmdesátých letech Thoma v Japonsku pracoval jako fotograf pro několik různých médií. Fotografoval sport, ale i společenská témata. Pozornost vzbudila například reportáž v časopise Mladý svět z roku 1974, v níž zachytil vážné zdravotní problémy japonských rybářů způsobených konzumací masa ryb, které se otrávily zplodinami z místní továrny.

V dalších fotografických cyklech se Thoma soustředil na japonské tradice a přírodu. Velkým tématem jeho tvorby jsou japonské zahrady nebo čajová kultura. Společně s manželkou Soňou a synem Michalem připravili řadu cestopisných publikací z putován po asijských zemích. Japonsku se věnuje šest z nich, například Příběh čaje, Japonská mozaika nebo Podivuhodný svět bonsají.


0 komentářů
přidat komentář