QARTA ARCHITEKTURA spojila historii se současností v budově FIVE

Zdroj
QARTA ARCHITEKTURA
Vložil
Tisková zpráva
31.05.2017 19:25
QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.

Praha-Smíchov - QARTA ARCHITEKTURA stojí za návrhem a realizací unikátní kancelářské budovy FIVE, která byla právě dokončena v ulici Na Valentince na Smíchově. Nabídne v sedmipatrové budově cca 14 000 m² kancelářských ploch a obchodní parter.
  
Tým z ateliéru QARTA architektura společně s developerem, přišel s konceptem kancelářské budovy, který moderním způsobem navazuje na historii bývalé tramvajové vozovny, přičemž respektuje původní prvky obvodové fasády. Díky tomu má budova nezapomenutelnou tvář jak v exteriéru, tak i v interiéru.

FIVE je moderní architektonicky silný objekt, který navazuje na tradici okolních staveb. Prostorové řešení vychází z hranic pozemků, výšková hladina je členěna do několika stupňů a nachází novou dynamiku. V parteru si ponechává jako podnož stávající vozovnu, do níž je vložen nový moderní sedmipatrový objekt. Hmota posledního patra ustupuje. Ustoupení tak spolu s předsazeným, v nároží dynamicky rozehraným pláštěm z hliníkového maximálně perforovaného tahokovu zjemňuje celkovou hmotu budovy a zároveň navazuje na římsy okolních domů. Navíc netradiční pojetí předsazeného pláště před prosklenou rastrovou fasádou vytváří objektu svébytnou identitu, která je pro tento druh staveb natolik přínosnou. Předsazená fasáda z tahokovu vytvořila lehkou záclonu, která ve dne přináší zaměstnancům potřebné soukromí, přičemž neomezuje výhledu z interiéru, naopak byl vytvořen vnitřní prostor s příjemnou atmosférou pro pracovní prostředí.

"Industriální charakter FIVE se odráží také v interiérech. Původní atmosféru navozují použité materiály jako je beton, dřevo a kov," přibližuje architekt David Wittassek z ateliéru QARTA architektura a pokračuje: "V interiéru se objevují původní prvky jako jsou např. velké hodiny ve vstupní hale, kde je recepce, ale zároveň jsme kombinovali moderní trendy vybavení a používali nejmodernější technologie s důrazem na ochranu životního prostředí."

QARTA pro FIVE navrhla neformální řešení interiérů s inovativním designem. Vznikl jedinečně rozmanitý a inspirativní pracovní prostor, místa pro relaxaci v 1. patře a soukromá zahrada na střešní terase. Prostor vstupní haly s centrální recepcí zachovává původní ráz vozovny, navazuje na ní vertikální jádro se schodištěm a výtahy. Dispoziční řešení jednotlivých pater umožňuje členění na několik nájemných celků. V přízemí se nachází také komerční prostory a vjezd do garáží.

Budova FIVE cílí na získání certifikace LEED Platinum. Právě použité technologie a ekologická udržitelnost patří mezi hlavní parametry této budovy. Mezi zajímavosti jmenujme používání certifikovaného dřeva (FSC) v souladu s podporou ekologické udržitelnosti, důkladné kontroly chemických látek použitých při výstavbě a přítomnost materiálů neohrožujících zdraví, inteligentní systém kontroly a správy budovy a mnoho dalších.

FIVE je dominantou centrálního Smíchova, je snadno dostupná metrem, tramvají, ale i pěšky či na kole přes pěší část železničního mostu, který jej spojuje přímo s centrem Prahy. Architekti mysleli také na sportovce, a tak zde najdete prostorné stojany na kola a šatny.
0 komentářů
přidat komentář