EnviroCity 2017 - pozvánka na komunitní festival

Zdroj
Michaela Pánková
Vložil
Tisková zpráva
27.05.2017 16:45
Marie Davidová
Collaborative Collective Coll Coll

Komunitní festival EnviroCity chce podpořit život na Zvonařce v okolí Nuselských schodů

V termínu od 30. května do 8. června 2017 se uskuteční další ročník multižánrového komunitního festivalu EnviroCity. Přímo na Nuselských schodech se odehrají sousedská setkání, pikniky, performance, ale i prezentace a debaty s odborníky, zástupci města a místními iniciativami. Hlavním tématem je podpora místního biotopu a rovněž snaha o revitalizaci tohoto jedinečného městského prostoru, který si někteří lidé bohužel občas pletou se smetištěm. Stará zahrada roubenky Zvonařka s přilehlými Nuselskými schody tvoří jedno z pražských biocenter a dohromady se zelení podél železničního koridoru, parky a zahradami navazuje na důležitý biokoridor v centru města.

Festival bude zahájen 30. května od 19.00 hodin představením výsledků komunitního projektu COLridor, který usiluje o dlouhodobou podporu místního biotopu například výstavbou hmyzích hotelů. Jedná se také o unikání aplikaci výzkumu responsivního dřeva. V rámci programu, který se odehraje v následujících deseti dnech, se představí umělci, kteří svými site-specific vystoupeními naváží na téma utváření a obývání místa ve vztahu nejen k člověku, ale i dalším živým tvorům. Pohybové, hudební či audio vizuální performance od Jany Novorytové, Dariny Alster či Andrey Pekárkové doplní bohatý program prezentací z oblasti environmentálního designu či ekologie. Do Prahy zavítá významný norský designer Birger Sevaldson, profesor z Oslo School of Architecture and Design a člen Ocean Design Research Association a bude možné si vyslechnout jeho prezentaci na téma Jak přispívá design k budování demokratické kultury. O občanském aktivismu, který tvaruje veřejný prostor, promluví sociální geografka Michaela Pixová a výsledky několikaletého výzkumu obnovitelných materiálů představí v prezentaci Architektura jako součást ekosystému architektka Marie Davidová. Debatovat o významu biokoridorů v Praze přijdou 1. června od 18.00 hodin zástupci města, odborníci či architekti. Kromě toho se lidé budou moci zúčastnit unikátního mapování netopýrů a ptáků, sousedských setkání a brunchů či výroby a osevu semínkových kuliček s přirozenou květenou. Festival bude zakončen 8. června od 18.00 hodin vyprávěním faráře Petra Tvrdka ze Starokatolické církve o historii lokality spojeném s oslavou svátku sv. Medarda u místní kaple sv. Rodiny. Nabitý program festivalu EnviroCity však červnem nekončí, připravují se i letní dozvuky.

Festival je zařazen na seznam akcí Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Pořadatelé: Collaborative Collective, z. s. a Technická univerzita v Liberci
Za podpory: Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze, EHP a Norské fondy, Lesy ČR, Nadace Via, Rothoblaas, Škuta Design, Excelsior Pub, Restaurace Zvonařka a CooLAND
Festival se koná pod záštitou Petry Kolínské, radní pro územní rozvoj hl. města Prahy.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články