Začíná stavba rozhledny Doubravka XIV. navržené Hutí architektury

Zdroj
Kancelář starosty Úřad městské části Praha 14
Vložil
Tisková zpráva
17.05.2017 17:50
Martin Rajniš
Huť architektury Martin Rajniš



Praha - Na Čihadlech na Černém Mostě v nejbližších dnech začne výstavba očekávané vyhlídkové věže Doubravka XIV. Půjde o první veřejně přístupnou rozhlednu na území hlavního města od roku 1992, kdy byl dokončen Žižkovský vysílač. Jméno rozhledně vybral její autor prof. ing. arch. Martin Rajniš se svým týmem Huť architektury a vtiskl jí podobu výrazné originální konstrukce, které dominují tři masivní nohy. K vrcholu věže s podestou ve výšce 20 metrů povede 98 schodů. První návštěvníky rozhledna přivítá už letos na konci září. Souběžně bude převedena do vlastnictví MČ Praha 14.


Rukopis Huti architektury se promítnul do podoby trojbokého jehlanu i do zvoleného materiálu. Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (přes 5,5 kilometru kmínků), doplněných o dubové, modřínové a ocelové prvky. Hlavní věž  se bude  díky korouhvi  tyčit do výše 23,5 metru, stavební náklady dosáhnout ke 3 milionům korun. Rozhledna bude otevřena celoročně, a to zdarma.

"Rozhledna je věcí veřejnou, veřejným zájmem, společně sdílenou ideou a vyšším zájmem. Pro participanty jsme proto vyčlenili všech 98 schodnic, které si mohou zájemci koupit a vyfrézovat na ně své jméno nebo vzkaz ostatním (svatební dar, dar k narozeninám, vzkaz lidstvu atd.). Tím získá Doubravka kolektivního ducha, takový spolek dobrodinců a ochranitelů," vysvětluje architekt Martin Rajniš, který podobný princip úspěšně uplatnil už v případě rozhledny Máminka v Hudlicích na Křivoklátsku. V případě Doubravky bude cena jednoho schodového stupně pro fyzické osoby začínat na 5 000 korunách. Dárci získají i originální certifikát podepsaný autorem stavby z Huti architektury. Prodej začne 1. června 2017 přes facebookovou aplikaci.

Autorský tým projektu Doubravka XIV.: Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar, Sven Nevlida, Tomáš Fremr

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články