Správa železnic podepsala smlouvu na opravu Negrelliho viaduktu

Vložil
ČTK
11.05.2017 13:35
Praha

Alois Negrelli



Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podepsala smlouvu se sdružením firem Hochtief, Strabag a Avers na opravu pražského Negrelliho viaduktu. Opravy začnou nejdříve v červenci. ČTK to dnes řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Ve středu správa železnic stavebním firmám předala staveniště. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci nebudou vlaky přes most jezdit na Masarykovo nádraží a budou končit v zastávce Praha - Bubny.


Bližší informace k chystaným omezením provozu plánuje SŽDC oznámit začátkem příštího měsíce, uvedl Illiaš. Stavební firmy teď staveniště oplocují a připravují se na zahájení prací.

Oprava historického Negrelliho viaduktu je součástí plánované modernizace trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště, která bývá často označována jako rychlodráha. Součástí plánovaných oprav bude kromě výměny železničního svršku a spodku rozebrání dvou mostních oblouků na Štvanici, které poškodily povodně a jejichž stav označuje SŽDC za havarijní.

Celá rekonstrukce Negrelliho viaduktu potrvá do roku 2019 a bude spojená s omezením provozu na linkách směřujících přes most na Masarykovo nádraží. Cena rekonstrukce ve výši zhruba miliardy korun nabízená vítězným sdružením je o téměř 150 milionů nižší, než kolik původně SŽDC předpokládala.

Negrelliho viadukt je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanici s Bubny. Stavba dlouhá 1100 metrů, která byla uvedena do provozu na začátku června 1850, je památkově chráněná. Jméno má po inženýru Aloisi Negrellim, který řídil jeho stavbu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články