Nová cena za architekturu přilákala o půlku méně autorů než loni

Vložil
ČTK
03.05.2017 17:40
Praha

Petr Stolín

Praha - Do druhého ročníku nové ceny pro tuzemské architekty se přihlásila polovina projektů oproti loňskému, pilotnímu ročníku. Mluvčí pořádající České komory architektů Zuzana Hošková dnes ČTK oznámila, že o cenu usiluje 249 prací. Katalog soutěže je přístupný na webu. Loni mezinárodní porota České ceny za architekturu vybírala z 475 architektonických děl. Hlavní cenu získal dům a ateliér Zen-Houses od architekta Petra Stolína.


Stejně jako loni i letos mohou architekti přihlašovat práce vzniklé za uplynulých pět let. Loni ale celá třetina přihlášených byla z roku 2015, tedy z posledního možného roku. Velký zájem architektů možná vyvolala novinka v podobě soutěže. Do obdobné ceny udílené Obcí architektů se v posledních letech příliš nehlásili.

Mluvčí komory dnes uvedla, že z celkového počtu přihlášek jich byla téměř polovina dokončena loni, dalších 50 v roce 2015. V regionech vede tradičně Praha, odkud je zhruba třetina přihlášených staveb, 83. Celkem 35 přihlášených staveb je z Jihomoravského kraje, z toho 26 přímo z Brna.

S 13 realizacemi následují Královéhradecký a Jihočeský kraj, 12 přihlášených realizací má na svém kontě Liberecký kraj, 11 Vysočina, deset Zlínský a Pardubický kraj. Do letošní soutěžní přehlídky nebyla přihlášena žádná stavba z Karlovarského kraje, který byl loni reprezentován Klášterem Nový dvůr, finalistou loňské ceny.

"V letošním ročníku ceny je patrné poměrně velké zastoupení soukromého bydlení, přibližně ve stovce přihlášených prací. Oproti loňskému ročníku je méně staveb z veřejných investic. Oblíbeným tématům veřejného prostoru či krajinářské architektury, na které v minulých letech úspěšně proběhlo několik architektonických soutěží, se přitom letos věnuje pouze 11 realizací," uvedla.

Podmínky soutěže umožňují opětovné přihlášení staveb, platí ale pravidlo, že se stavby nesměly v předchozích ročnících umístit mezi nominovanými. "Souhrn letošních přihlášek ukazuje, že možnosti své dílo do soutěžní přehlídky přihlásit opakovaně autoři využili jen velmi okrajově, takových děl je maximálně do deseti," řekla ČTK Hošková.

Porota vybere užší okruh realizací, které se představí na nominačním večeru 12. června v Pragovce v pražských Vysočanech. Galavečer s vyhlášením výsledků bude 27. listopadu v prostoru Jatka 78. Výstava všech nominovaných děl bude od listopadu v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze a počátkem roku se přesune do Galerie Architektury Brno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články