Landscape festival v Plzni v létě poukáže na veřejné prostory

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
26.04.2017 20:05
Plzeň



Plzeň - Poukázat na veřejné prostory, nabídnout jejich možné oživení a využití a vzbudit o to mezi lidmi zájem chce v Plzni letní Landscape festival. Od května do září na několika místech nabídne výstavy, přednášky, umělecké intervence a instalace, odborné konference i workshopy, řekl dnes novinářům Dan Merta, ředitel pořádající Galerie Jaroslava Fragnera.


Landscape festival se koná popáté, v minulých letech oživila díla umělců a architektů a krajinářských architektů pražské nákladové nádraží Žižkov nebo prostranství v Opavě. V Plzni se pořadatelé spojili s magistrátem, městským Útvarem koncepce a rozvoje, fakultní nemocnicí, sdružením DEPO2015 nebo s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara.

Přehlídka začne 19. května happeningem na náměstí Republiky a koncertem. Do 30. září se bude Landscape festival věnovat tématům, jako je zeleň v centru města, nedávno vzniklé pěší zóny, přechody z městské do volné krajiny nebo vertikální a zelené zahrady. Ve využití veřejného prostoru nejen samosprávou, ale také různými komunitními uskupeními či spolky má Plzeň podle Merty dobře našlápnuto už od projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Tehdy vznikla řada aktivit i akcí ve veřejném prostoru, které přetrvávají dodnes.

Landscape festival je dialog mezi odpovědnými orgány v městech, obcích, krajích a mezi umělci, architekty, odbornou veřejností o tom, jak může fungovat veřejný prostor v Česku. Jak může být kvalitní, jak mohou do dialogu o jeho potenciálu a budoucnosti vstoupit architekti, designéři, krajinářští architekti, řekl Merta. "Bude tady devět výstav, bude necelých 30 instalací, uměleckých děl nebo architektonických intervencí, budou se konat dvě konference," uvedl. V plánu jsou přednášky, debaty, workshopy - zhruba 50 aktivit.

Akci vítá i ředitelka městského Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká. "Úplně zásadní je, že to, co si v Plzni představujeme a máme zatím jen na papíře, dostane nějakou reálnou formu, ukázku. My si to zkusíme a také ověříme v diskusích, co všechno se může do veřejného prostoru dostat," řekla. Lidé sice často mluví o tom, že je třeba veřejný prostor oživit a doplnit, nemají ale konkrétní představy. Dočasné instalace a intervence jsou proto podle Vostracké ideální pro to, aby lidé získali představu o možném využití.

Festival se odehraje na různých místech - na náměstí, v rekreační oblasti Boleveckých rybníků, v Borském parku, v industriálních areálech DEPO2015, Papírn, v areálu Plzeňského Prazdroje, na kruhových objezdech či na pěší zóně. Vylepšení veřejných prostor uměním či instalacemi, které by na chvíli odpoutaly myšlenky pacientů od jejich zdravotního stavu, chce zkusit i fakultní nemocnice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články