Oprava věže radnice v Jablonci nad Nisou znovu omezí parkování

Vložil
ČTK
17.04.2017 18:25
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Dokončení oprav fasády věže radnice v Jablonci nad Nisou znovu omezí parkování v centru města. Práce začnou už po Velikonocích. Věž vysoká 51 metrů s hodinami se začala opravovat už v loňském roce, ukázalo se však, že rekonstrukce bude náročnější, než se čekalo. Věž je třeba staticky zajistit, řekla ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Celá oprava tak přijde na více než 12 milionů korun, z toho 7,6 zaplatilo město už v loňském roce.


Zdržení při opravě věže zavinily obavy z hlinitanových cementů, které se ve 30. letech minulého století přidávaly do betonů, aby urychlily jejich vytvrzení. Nikdo v té době netušil, jak se jejich vlastnosti budou postupem času měnit a pevnost snižovat. "Nechali jsme provést testy, které určily další postup rekonstrukce věže. Protáhla se tak do letošního roku. Dnes jsme si však jistí, že oprava bude kvalitní a vydrží řadu dalších let," vysvětlil důvody průtahů vedoucí investiční výstavby Pavel Sluka.

Zatímco západní fasáda radnice má už od loňského října novou břízolitovou škrábanou omítku v odstínu světlého okru včetně hladkých rámečků oken, takzvaných šambrán, věž musela přečkat zimu jen v šedé jádrové omítce. "Nejprve je nutné staticky podchytit její obvodové zdivo. V některých místech bude třeba odhalit železobetonovou konstrukci a výplň znovu vyzdít. Pak bude firma pokračovat v obnově fasády," popsal postup dalších prací náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněná budova je postupně obnovována, za posledních šest let do ní město investovalo přes 35 milionů korun. Loni dostala západní část budovy novou fasádu, opraveny a výměněny byly i všechny klempířské prvky. Součástí projektu byla obnova 48 oken věže a 14 atypických amerických oken západního křídla. Po dokončení oprav věže budou práce na fasádě pokračovat na jižní a východní straně radnice. Náklady se odhadují na 8,2 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články