Zámek v Nebílovech v příštích letech obnoví barokní zahradu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
13.04.2017 08:05
Mělník

Nebílovy - Státní zámek v Nebílovech na Plzeňsku letos zahájí první kroky vedoucí k obnově barokní francouzské zahrady. Ze zahrady z roku 1710 se dochovaly jen některé pavilonky, malé části kašny a kanalizace. Zámek má hotový projekt, pokud se podaří sehnat 18 milionů korun, za tři roky by mohla být atraktivní zahrada se záhony, cestičkami a fontánou obnovená v původním stylu. ČTK to řekl kastelán Milan Fiala.


"Je to ojedinělý počin, protože Národní památkový ústav nikde neinvestuje samostatnou opravu zahrady,"
řekl. Nebílovy budou mít po dokončení oprav nejkrásnější barokní zahradu na západ od Prahy, slíbil. Letos se začne s opravou a čištěním zanesené barokní kanalizace.

Na plochu 0,75 hektaru se vchází branou z nádvoří. "Byl to zarostlý prostor, kde byla obecní skládka, záhumenky, hřiště. Před 20 lety jsme ho začali čistit a planýrovat, ale ne podle nějakého smysluplného projektu," řekl kastelán. Nedávno od architekta dostal projekt na kompletní obnovu. Zahrnuje opravu dvou dochovaných zahradních pavilonků a výstavbu moderní lamelové stavby místo zaniklého pavilonu. Stavbu bude možné případně rozebrat, bude sloužit pro svatby, koncerty či divadlo.

Počítá se také s obnovou původní žulové kašny, která měla osm metrů v průměru. Dochovaly se z ní jen některé části. V zahradě vzniknou sedm metrů pod zemí dvě nádrže o objemu 18 metrů krychlových na spodní a dešťovou vodu, protože zahrada nemá odtok. Voda z nádrží se bude používat na závlahu záhonů. Zahradu zaplní záhonové čtverce o straně asi 30 metrů, částečně lemované stálezelenými keři buxusu. Uvnitř nich budou trávníkové ornamenty, barevné písky a antuka. Propojí je síť cest. Zahrada bude otevřená celý rok.

Nebílovský zámek prodělává v posledních letech obnovu. Po desítkách let se před časem podařilo kompletně restaurovat rozsáhlé nástěnné a nástropní malby v tanečním sále, letos skončí obnova schodiště a lodžie zadního křídla. Kastelán také chce co nejdřív zahájit obnovu fasád zadního zámeckého křídla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články