Stavbaři začali opravovat Pattonův most v Plzni

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
10.04.2017 08:35
Plzeň

Plzeň - V Plzni začnou v pondělí ráno dopravní omezení na mostě Generála Pattona, nejdůležitějším a nejdelším v Plzni. Rekonstrukce mostu, po němž jezdí přes 50.000 aut denně, potrvá do konce roku 2018. Jde o dva mosty vedle sebe. Stavbaři začnou s tím směrem na Lochotín. Po celou opravu budou vždy fungovat pro automobily dva zúžené pruhy v obou směrech, řekl dnes ČTK stavbyvedoucí Tomáš Vodička z firmy Colas CZ.

Výluka tramvají začne dnes v 19:00. Dopravní podniky tam namontují výhybky. Do půlnoci budou jezdit autobusy a do 04:00 tramvaje kyvadlově po po sousedním mostě z Lochotína do centra. Provoz po jedné koleji bude řídit světelná signalizace. Automobilová doprava bude omezena od časných ranních hodin; dva zúžené pruhy ve směru na Lochotnín vyznačí stavbaři žlutými čarami už dnes večer. "Pro dopravu tam budou pořád dva průjezdné pruhy, ale budou zúžené," řekl Vodička.

"Pokud tam pojedou řidiči plynule, tak se kolony tvořit nebudou. Apeluji na ně, aby se maximálně věnovali jízdě a využívali propustnost provizorní komunikace," uvedl Zdeněk Kuťák z Ředitelství silnic a dálnic.

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) může vinou dopravních omezení docházet k zácpám. "Na druhou stranu nás trochu uklidňuje situace, kterou jsme zažili na Rokycanské (v letech 2015 a 2016 tam stejný dodavatel Colas CZ kompletně opravoval oba mosty) a díky dopravním opatřením a ukázněnosti řidičů se tam zácpy netvořily," řekl.

Hned v pondělí od 07:00 budou stavbaři deset dnů demontovat tramvajovou trať a místo po kolejích pokryjí provizorním asfaltem. "Poté se tam posunou auta a můžeme uzavřít půlku mostu (jednoho, na Lochotín)," řekl Vodička. Od středu mostu vzniknou dva pruhy pro automobily a pro stavbaře bude volný celý široký chodník a část současné komunikace. Mezi 20. až 22. dubnem má začít ubourávání římsy.

"Teď na začátku rekonstrukce tam zatím budou stroje," uvedl Vodička. Až se to odbourá, tak nastoupí ruční práce. Nejvíc práce dá římsa. V té době bude na mostě až 50 dělníků.

Podle Vodičky jde o složitou stavbu. "A navíc bude za provozu. Pořád tam budou jezdit auta metr od strojů a dělníků," uvedl. Letos opraví Colas CZ kompletní mostní svršek včetně tramvajové trati. Příští rok od března pak druhý most do centra. Do konce roku 2018 tam vznikne zúžený chodník a díky němu tři jízdní pruhy namísto dvou.

Most Generála Pattona z roku 1971, který leží na silně přetížené hlavní spojce největších sídlišť Lochotín a Vinice se středem města, měří 227 metrů. Oprava by měla skončit v prosinci 2018. Po mostu vedou také trasy dvou mezinárodních silnic na Karlovy Vary a Most. Dvouletá rekonstrukce vyjde na 167 milionů Kč včetně DPH.
0 komentářů
přidat komentář

Související články