Petice kritizuje plán na výstavbu radnice v Mariánských Horách

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
06.04.2017 13:00
Ostrava

Ostrava - Ostravská městská část Mariánské Hory a Hulváky uvažuje o výstavbě nové radniční budovy, která by v budoucnu mohla vzniknout na Mariánském náměstím, jehož opravu obvod připravuje. Záměr se ale nelíbí některým lidem, podle nichž jde o plýtvání penězi, protože obvod chce stavbu financovat s pomocí úvěru. Sepsali proto petici, kterou už předali i vedení města. Primátor Tomáš Macura (ANO) novinářům řekl, že se s obsahem petice i záměrem radnice musí nejprve podrobněji seznámit.


Iniciátoři petice žádají město, aby projekt obvodu nepodpořilo. "Vedení radnice obvodu Mariánské Hory a Hulváky nedokáže ze svého rozpočtu dostatečně udržovat ani svůj stávající bytový fond, zajistit opravy cest a chodníků. Zadlužení odhadovaných 100 milionů korun z rozpočtu obce by tento stav ještě zhoršilo," uvádí petice.

Starostka Liana Janáčková (Nezávislí) ale projekt obhajuje. Původní tři objekty, v nichž radnice sídlí, jsou podle ní ve zcela nevyhovujícím technickém stavu a jejich renovace by přišla zhruba na 90 milionů korun, navíc by úředníci po dobu modernizace museli pobývat v pronajatých prostorech. Radnice je podle starostky i hůře dostupná, zatímco nový objekt by byl v těsné blízkosti městské hromadné dopravy.

Obvod původně uvažoval, že na náměstí vybuduje komunitní a školicí středisko, jehož součástí by byla i radnice, protože doufal, že by takto snáze získal dotace. Nyní už by ale mělo jít pouze o výstavbu radnice.

"Ještě než bych odešla do svého politického důchodu, což tedy ještě nehodlám, tak bych chtěla ne si postavit pomník, ale postavit něco, co do budoucna přinese našemu obvodu jenom to dobré," uvedla Janáčková, která na radnici působí od roku 1990. Podle ní obvod už zadal zpracování projektové dokumentace, na níž se pracuje zhruba půl druhého roku, a žádá o územní rozhodnutí.

Budova by měla být umístěna na Mariánském náměstí, kde jsou podle Janáčkové pozemky přímo ve vlastnictví městského obvodu. Stavba by navíc byla i v souladu s územním plánem, protože lokalita je vyčleněna pro výstavbu smíšeného charakteru.

Starostka se domnívá, že ani zadlužení by pro obec neznamenalo značné zatížení. Dluh by radnice splácela asi 20 let a ročně by tak na jeho splácení vynaložila maximálně šest milionů korun, což jsou podle Janáčkové necelá tři procenta rozpočtu. "Jsme schopni si z našeho rozpočtu úvěr platit sami," uvedla Janáčková.

Primátor se chce s peticí seznámit. "Nemám na to teď žádný názor, protože samosprávné orgány města se projektem nové radnice dosud nezabývaly," řekl Macura. Záměr obvodu tak primátor podrobně nezná. "Starostka nám byla tento týden v pondělí představit projekt na revitalizaci Mariánského náměstí, o radnici se nezmínila ani slovem," řekl Macura. Přiznal, že pro něj proto bylo překvapením, že obvod už žádá o územní rozhodnutí.
0 komentářů
přidat komentář