V Moravskoslezském kraji se zpřístupní 30 kostelů a poutních míst

Vložil
ČTK
16.03.2017 14:50
Ostrava

Ostrava - Moravskoslezští krajští zastupitelé dnes schválili dotaci ve výši 1,2 milionu korun na projekt Otevřené chrámy 2017, který chystá Biskupství ostravsko-opavské. Od 1. května se díky němu má veřejnosti do října otevřít 30 kostelů, chrámů a poutních míst v regionu, které tak budou přístupné i mimo bohoslužby.


Peníze využije biskupství především na financování průvodců v kostelech a propagaci projektu. Další provozní náklady budou biskupství a jednotlivé farnosti financovat ze svého rozpočtu. Mělo by se podle náměstka hejtmana Lukáše Curyla (KDU-ČSL) jednat o zhruba 800.000 korun.

"Chceme změnit negativní image Moravskoslezského kraje, který bývá označován jako kraj s nejmenším počtem zpřístupněných památek v České republice," uvedl Curylo.

Celoročně budou šest dnů v týdnu otevřeny vybrané kostely napříč regionem, mezi nimiž nebudou chybět třeba dřevěné kostely nebo svatostánky se zpřístupněnou kostelní věží či s unikátními restaurovanými středověkými malbami. Všechny vybrané kostely budou návštěvníkům otevřeny bezplatně. K nejvýznamnějším zpřístupněným poutním místům bude patřit například Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku nebo poutní chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova na Bruntálsku.

"Chrámy a kostely jsme do projektu vybírali tak, aby v největších městech kraje byl celoročně šest dnů v týdnu otevřen alespoň jeden kostel. Aby byly v letní sezoně a o víkendech otevřeny nejvýznamnější poutní chrámy a historicky pozoruhodné a turisticky atraktivní kostely,"
uvedl projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl.

Podrobnosti o otevřených chrámech a otevírací době zájemci najdou v průběhu dubna na adrese www.doo.cz/otevrenechramy. Podle Curyla kraj letos navýšil dotace do oblasti kultury a památkové péče ze 48 na 66 milionů korun. Zvažuje, že by tuto podporu každoročně navyšoval minimálně o deset procent.
0 komentářů
přidat komentář