Schvalování památkového zákona Sněmovnou se odkládá

Vložil
ČTK
16.03.2017 07:40
Praha

Praha - Sněmovna znovu nedokončila druhé kolo schvalování nového památkového zákona, který by měl podle ministerstva kultury umožnit efektivnější péči o památkový fond. Řada poslanců včetně vládních ale má k předloze výhrady. Dolní komora se k předloze vrátí nejdříve počátkem dubna, svou březnovou schůzi dnes večer ukončila.

Norma podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) klade důraz na veřejný zájem na ochraně památkového fondu. Má na jedné straně umožnit zakročit v případech, kdy o památkový objekt jeho vlastník nepečuje. Na druhé straně by měla dát možnost nahrazovat náklady majitelům nemovitostí, které sice nejsou chráněné, ale kvůli umístění v památkových územích se na ně vztahují různá omezení.

Zákon má ale řadu kritiků i v řadách památkářů a různých oborových sdružení, nejméně 13 poslanců se chystá navrhnout jeho úpravy. Navíc poslankyně Jana Lorencová (za ANO) normu označila za nadměrně regulující a byrokratickou. Vadilo jí to, že z kulturních památek vyjímá památkové zóny a rezervace. Poslankyně proto navrhla vrátit normu vládě k přepracování. Podobný návrh ale neuspěl už v prvním kole projednávání.

Až na další schůzi budou poslanci schvalovat také například novelu stavebního zákona, která má urychlit povolování zejména důležitých infrastrukturních staveb, nebo zpřísnění podmínek podnikání v pohřebnictví. Odklad postihl taky hlasování o předloze, která změní vzdělávání zdravotních sester, nebo úvodní kolo projednávání normy o zavedení dlouhodobého ošetřovného.
0 komentářů
přidat komentář

Související články