Ostrava chce budovat nová sportoviště, schválila strategii

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
15.03.2017 13:45
Ostrava

Ostrava - Víceúčelová hala pro míčové sporty s kapacitou 2500 míst, osm nových fotbalových hřišť a tři menší tréninkové haly v podobě kvalitnějších tělocvičen by do roku 2026 mohly vzniknout v Ostravě. Vyplývá to ze strategického plánu města v oblasti sportu, který už schválili městští zastupitelé. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS).


"Chtěli jsme si ověřit tři základní cíle, jak jsme na tom s financováním sportu v Ostravě, jaké jsou silné a slabé stránky a jak vlastně pokračovat s prioritami do těch následujících let," uvedl Štěpánek.

Podle něj se ukázalo, že město má poměrně silnou sportovní infrastrukturu a zázemí klubů i značné zkušenosti s pořádáním sportovních akcí. V Ostravě se v minulosti konala řada akcí evropského i světového formátu, pravidelně se v krajském městě odehrává například atletický mítink Zlatá tretra.

"To co bychom potřebovali doplnit, je třeba hala pro míčové sporty, která tady dlouhodobě chybí. Není v té infrastruktuře několik fotbalových hřišť a potřebujeme zlepšit i informovanost o sportovních akcích v Ostravě nebo udržet systém grantového financování sportu,"
popsal cíle do dalších let Štěpánek.

Strategie také srovnala Ostravu se třemi dalšími podobnými městy - Plzní, Brnem a Olomoucí. Podpora moravskoslezské metropole je v oblasti sportu v přepočtu na jednoho obyvatele nejvyšší. Ve městě každoročně roste také počet registrovaných sportovců, a to přibližně o pět procent - aktuálně je to zhruba 26.000 registrovaných sportovců ve 131 klubech.

V průměru se do sportu v Ostravě dává zhruba 7,5 procenta rozpočtu. Loni výdaje dosáhly více než 411 milionů korun, předloni to bylo půl miliardy a v letech 2013 a 2014 dokonce více než 800 milionů korun.

"Finanční údaje kolísají především v oblasti investic, podle toho, jestli se dokončuje nějaká velká investiční akce. U neinvestičního financování si myslím, že ta současná úroveň je nastavena poměrně dobře," míní Štěpánek. U investičního rozpočtu podle něj vždy záleží na tom, zda se městu například podaří získat dotace nebo partnera na spolufinancování.
0 komentářů
přidat komentář

Související články