Zachráněný kostel v Konojedech zažije první turistickou sezonu

Zdroj
Radka Fialová
Vložil
ČTK
14.03.2017 17:45
Praha

foto: Ester Havlová
Konojedy u Úštěka (Litoměřicko) - Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěka zažije první turistickou sezonu. Památku, která se zdála být odsouzena k zániku, se podařilo díky majiteli, nadšení místních a penězům z norských fondů zachránit. Stavba je jedním ze tří finalistů v soutěži Památka roku 2016. Náročná oprava trvala pouze 14 měsíců. Veřejnosti bude kostel otevřen o víkendech od května do září, řekl dnes ČTK předseda Spolku pro obnovu památek Úštěcka Tomáš Hlaváček.


Staticky narušenému kostelu chyběla okna, některé vitráže, kamenické prvky byly popraskané, musela se přeložit střecha, zrezivělý byl venkovní kříž. Uvnitř byla poničená dlažba, restaurátoři obnovili dveře s intarzií, dubové lavice staré 260 let, oltář. "Vše se muselo stihnout v termínu včetně fasády, takže se střídala řemesla jedno vedle druhého a všechno pod dozorem Národního památkového ústavu," řekl Hlaváček.

Náklady činily 32 milionů korun, z toho šest milionů bylo DPH. "Do nákladů se vešly i křišťálové lustry nebo moderní osvětlení, které lze stmívat a ovládat mobilem nebo notebookem, takže při budoucích koncertech si s tím lze pěkně hrát," uvedl Hlaváček. Na obloucích jsou navíc barevné reflektory.

Barokní kostel nechala kolem roku 1750 postavit spolu s přiléhajícím servitským klášterem rodina Šporků jako poděkování za uzdravení jediného syna. Šlechtický rod při stavbě rozhodně nešetřil, to, co je jinde ze dřeva, je v Konojedech z mramoru dovezeného z Itálie. Klášter fungoval sotva dvacet let a skončil kvůli reformám. "Nastala kuriózní situace, kdy Špork si musel koupit od mocnářství to, co sám postavil," poznamenal Hlaváček.

Perličkou Konojed je to, že zde vznikla první škola hry na lesní rohy ve střední Evropě. "Špork si ve Francii na lovech zamiloval hru na lesní rohy a poslal tam své muzikanty, později oni učili hudebníky v Konojedech," uvedl Hlaváček.

Posledním majitelem panství před válkou byl úštěcký lékárník, který jej koupil jako věno pro svou dceru. Protože to byl Němec, nemovitosti propadly státu. Po válce sloužil zámek jako sklad zásob pro ženijní pluk. Armáda nemovitosti prodala v roce 1992 a devastace rychle pokračovala. "Nakonec se našel osvícený vlastník, který začal s opravou zámku a přikoupil s ním spojený kostel. Od května se budou pravidelně konat prohlídky v kostele a návštěvníci uvidí i to, jak probíhá rekonstrukce na zámku," doplnil Hlaváček.

Občanské sdružení, které už zachránilo boží muka či kalvárii Ostré v Úštěku, se svou prací nekončí. "Majitel žádá o grant na opravu soch, které jsou před kostelem, získat chceme zpět věci z interiéru," řekl Hlaváček.

Kostel v Konojedech se ve finálovém souboji o titul Památka roku 2016 utká v kategorii velkých staveb s Dačického domem v Kutné Hoře a starou radnicí v Havlíčkově Brodě. Vyhlášení vítězů se uskuteční 23. března v Luhačovicích.
0 komentářů
přidat komentář