Plzeň jedná s italským majitelem o využití zchátralých lázní

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
12.03.2017 18:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň začala po letech jednat s italským majitelem, firmou TWB Praha, o využití zdevastovaných bývalých městských lázní, památkově chráněného objektu a dominanty centrálního nábřeží. Ta už 23 let chátrá a poslední čtyři roky je tam paintballové hřiště. ČTK to řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).


"S panem Cardoselli (Pierluigi, jednatel TWB) jsme se potkali poprvé a vyjasnili jsme si postoje. Oboustranným zájmem je, aby byl objekt zrekonstruován a plnil funkci, ať už bude jakákoliv. Městu teď nic nepřináší," uvedl. Majitel TWB na to slyšel, protože je obchodník a má v objektu významné peníze. V nejbližších dnech tam spolu půjdou podívat s architekty a dalšími odborníky.

"Podíváme se na plány a řekneme si, jestli město může být partnerem a případně za jakých podmínek," uvedl. Zatím je předčasné hovořit o tom, zda by mohlo být také finančním partnerem. "Pokud to schválí politické vedení, tak mohou být naše role různé. Můžeme nějak naplňovat obrovskou kapacitu zhruba 22.000metrů čtverečních," uvedl.

Cardoselli vlastní v Praze luxusnější byty, které by v některých částech lázní podle Zraveckého bylo možné vybudovat.

Na lázně je ale zatím stále platné územní rozhodnutí, které počítá s multifunkčním využitím objektu. "Je poplatné době, kdy vznikalo a je otázkou, zda se dá v současné době naplňovat s ohledem na trend vývoje stavebnictví a života v Plzni," uvedl primátor. K otázce ČTK, zda město nejedná o koupi objektu uvedl, že "jsou ve hře různé varianty". Podle informací ČTK by se majitel lázní prodeji nebránil.

Původním záměrem TWB z roku 2010 bylo vybudovat z prvorepublikových lázní byty, kancelář, hotel, restaurace a wellness za 300 až 500 milionů Kč. Velkorysá hala s bazénem měla sloužit jako wellnes a fitness areál pro 250 osob. Pod zemí mělo být 200 parkovacích míst.

Při otevření, v roce 1932, to byly nejmodernější lázně v tehdejším Československu, které navrhl pražský architekt Bedřich Bendlmayer. Objekt se dvěma bazény získal v roce 1994 v privatizaci soukromník, který zkrachoval. V roce 2001 je koupil za deset milionů korun Amádeus Real, který vlastní vedle 2,4 hektaru pozemku, kde chtěl postavit obří obchodní centrum. Referendum i radnice ho odmítli a developer se nyní s městem soudí a chce 1,85 miliardy Kč jako náhradu škody za neuskutečněný projekt. Amádeus nejprve jednal o prodeji lázní s městem a krajem, které tam chtěly mít galerii. Nakonec budovu koupila TWB.
0 komentářů
přidat komentář

Související články