Architekt Pavel Janák se narodil před 135 lety

Vložil
ČTK
11.03.2017 18:00
Praha

Pavel Janák

Praha - Architekt Pavel Janák, který se narodil před 135 lety, 12. března 1882 v Praze, patří k nejvýraznějším představitelům české meziválečné architektury. K jeho nejznámějším dílům patří například výrazné krematorium v Pardubicích, známé z filmu Juraje Herze Spalovač mrtvol, funkcionalistický hotel Juliš na pražském Václavském náměstí či Libeňský most v Praze.


Janákova tvorba prošla v průběhu let výraznou proměnou. Coby čerstvý absolvent pražské techniky a vídeňské Akademie se Janák zpočátku nechal inspirovat secesí a kubismem. Na počátku 20. let minulého století nicméně našel zalíbení v takzvaném národním dekorativním stylu, což se projevilo na podobě pražského paláce Adria, při jehož projektování Janák spolupracoval s Josefem Zaschem.

Zdaleka nejvíce ale Janáka proslavily jeho funkcionalistické stavby z druhé poloviny 20. let a následující dekády. Kromě hotelu Juliš či modlitebny Československé církve husitské na Vinohradech do tohoto období spadají i návrhy rodinných domů na pražské Ořechovce.

Janák se nezajímal pouze o projektování jednotlivých staveb. Významnou část jeho tvorby tvoří i urbanistické návrhy, mezi nimiž vyniká projekt osady Baba na severním okraji Prahy.

Kromě toho se věnoval i rekonstrukcím památek. Mimo jiné se podílel na přestavbách Míčovny na Pražském hradě, nedalekého Černínského paláce nebo zámku v Novém Městě nad Metují.

Janák zemřel 1. srpna 1956 v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články