MAS Radbuza podpoří opravu kláštera, obecní chodníky i podnikání

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
06.03.2017 11:30
Jičín

Foto: Wikimedia Commons, Adam Hauner

Chotěšov - Revitalizaci kláštera v Chotěšově, nové chodníky pro bezpečnost v obcích, sociální i zemědělské podnikání podpoří 93 milionů Kč z fondů EU, které získala Místní akční skupina Radbuza (MAS). Nejmladší seskupení 38 obcí Plzeňského kraje působí na jihozápadním Plzeňsku v okolí Dobřan, Holýšova, Stodu a Nýřan. Výzvy, které mají zajistit rozvoj území, budou vyhlášené v dubnu až květnu, řekl manažer MAS Václav Kubernát. I s podíly žadatelů, by mělo jít do regionu do roku 2020 zhruba 115 milionů Kč.


"Dotace půjdou na rozvojové potřeby území zjištěné z komunitních a analytických šetření," uvedl. Žádat mohou obce, podnikatelé, neziskové organizace a školy z operačních programů IROP, Zaměstnanost a Program rozvoje venkova. Jde o chodníky a cyklostezky, na něž obce jinde neseženou peníze, podporu sociálních podniků, provoz a personál sociálních poraden, prorodinná opatření, například příměstské tábory a mateřská centra, a na podporu lidí se ztíženým návratem na pracovní trh. Z peněz se mohou také vybavit učebny přírodních věd a informatiky.

Část peněz je vyčleněna na revitalizaci dominanty území, kterou je národní kulturní památka klášter premonstrátek v Chotěšově. "Bereme ho jako důležitý ze strategického hlediska," uvedl Kubernát. Klášter by měl nalákat do regionu turisty a ti by se pak měli rozjet na menší památky po regionu, jako je zámek Rochlov, kostely v Čečovicích a u Všekar nebo na důlní štoly v okolí Zbůchu.

"Do prvních výzev se snažíme dávat to, kde tušíme potenciální zájem, a zároveň jde o oblasti, kde se předpokládá delší doba realizace, například u programu IROP," uvedl Kubernát. U obcí, které jsou na dotace zvyklé a jsou připravené, se předseda MAS Jan Bostl zájmu neobává. "Trochu se bojím neveřejného, hlavně sociálního a podnikatelského sektoru. Podnikatele děsí papírování a navíc potřebují věci řešit hned," řekl. Střednědobé hodnocení bude koncem roku 2018, bez ohledu na to, že programové období EU začalo později. "Musíme utratit téměř 28 procent, u Programu rozvoje venkova musí být na minimálně polovinu alokace vybraní žadatelé," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články