Vítězný projekt na nový albánský parlament od Coop Himmelb(l)au

Zdroj
Coop Himmelb(l)au
Vložil
Tisková zpráva
07.04.2011 01:00
Coop Himmelb(l)au

Wolf D. Prix z kanceláře COOP  HIMMELB(L)AU představuje projekt nového "Otevřeného parlamentu Albánie" v Tiraně, který v sobě zahrnuje základní demokratické hodnoty, jako je otevřenost, transparentnost a veřejné spolurozhodování. Budova, jež se nachází na parcele o rozloze přibližně 28.000 m², se stane prvním projektem kanceláře s hlavním sídlem ve Vídni, určeným pro Albánii.

Podle Wolfa D. Prixe, hlavního architekta a ředitele kanceláře COOP HIMMELB(L)AU se "návrh nového parlamentu v Tiraně zasazuje o transparentnost demokracie".

Koncept

Jako budoucí politické centrum Albánské republiky vytváří Otevřený parlament výjimečný architektonický bod uvnitř jedné z hlavních částí městské struktury Tirany. Je situovaný u kompozičních os města, poblíž předních vládních institucí. Návrh se opírá o tři hlavní myšlenky:
  • nabídnout v této exponované části Tirany silný městotvorný názor;
  • seskupit v jednom stavebním komplexu různé funkce – a to tak, aby byl komplex dostatečně kompaktní a vytvořil veřejné forum i park v jižní části pozemku;
  • vytvořit pro nejvýznamnější veřejnou instituci Albánie jedinečnou budovu, se soudobým architektonickým přístupem a nutností ovlivňovat a optimalizovat aktivní a pasivní spotřebu energie.
Návrh v sobě zahrnuje základní demokratické hodnoty, jako je otevřenost, transparentnost a veřejné spolurozhodování. Do konceptu návrhu je vepsána také simultánnost soupeřících politických náhledů uvnitř demokratické společnosti: rozličné prvky stavby si vzájemně neodporují, ale koexistují v komplexu budovy, se soudobou estetikou, jež umožňuje zviditelnění nových funkcí a významů.
Srdce objektu představuje parlamentní hala, jež je umístěna v proskleném kónickém prostoru a symbolizuje transparentnost zákonodárství.
Veřejné schodiště vede z fora na "krajinářsky" pojednanou střechu objektu tvořícího podstavu komplexu, jenž v sobě spojuje rozličné prvky návrhu: Kancelářskou sekci, vstupní prostor a parlamentní sál. Z podstavy má veřejnost možnost nahlížet do parlamentní síně dokonce i z venku. Hlavní vstup je navržen jako mohutný kužel, jenž  vytváří impozantní prostor a zároveň představuje protiváhu prosklené parlamentní hale.

Energetický koncept

Nová parlamentní budova je navržena tak, aby zužitkovala přírodní zdroje a toky energie z okolí a využila je k poskytnutí optimálních podmínek pro uživatele objektu.
Speciální konfigurace formy komplexu a optimalizace povrchu budovy zajišťují společně s využitím obnovitelných zdrojů energie energeticky efektivní projekt a omezují závislost na fosilních palivech.
Kancelářská budova je překrytá druhou vrstvou vyrobenou z perforované oceli, jež je speciálně tvarována za účelem zlepšení dopadu denního světla na budovu, zlepšení solární kontroly, ochrany proti oslňování, tepelné izolace, přirozené ventilace a omezení hluku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články