Architekti: Praze chybí koncepce dalšího rozvoje

Vložil
ČTK
06.01.2011 15:55
Praha



Praha - Praze chybí koncepce jejího dalšího rozvoje, dosavadní rozvoj byl veden hlavně krátkodobými a individuálními zájmy politické reprezentace. Tvrdí to architekti, historici architektury a urbanisté, kteří zorganizovali iniciativu nazvanou Za novou Prahu. Dopis se svými názory dnes odeslali všem zastupitelům hlavního města. Na tiskové konferenci to řekl jeden ze zakladatelů iniciativy historik umění Dan Merta.

    Cílem iniciativy je podle dalšího člena a architekta Miroslava Masáka oživit a vyprovokovat debatu, dialog mezi představiteli města a občany o dalším rozvoji metropole. "To tady dvacet let schází," uvedl Masák. "Nedokázali jsme definovat postavení Prahy v evropské společnosti," dodal.
    Podle členů iniciativy dosavadní rozvoj hlavního města provázejí nejasnosti týkající se přípravy nového územního plánu, vypisování developerských i architektonických soutěží a rozhodování o změnách využití velkých rozvojových území.
    "Absence jasně a srozumitelně stanovených pravidel vytváří u Pražanů pocit, že je možné vše a zároveň nic. Tušený či skutečný klientelismus a možné korupční jednání pak vede k letargii a nedůvěře či dokonce principiálnímu odporu občanů vůči záměrům rozvoje města," uvádějí členové v dopise zastupitelům. Podle nich je výsledkem namísto moderního a pulsujícího města nezdravý organismus, město nepříliš přátelské pro své obyvatele.
     Iniciativa navrhuje mimo jiné v diskusi s odbornou i laickou veřejností popsat nejproblematičtější rozhodnutí let 1990 až 2010 a pořádat workshopy a diskuse o strategii rozvoje města s účastí zástupců úspěšně se rozvíjejících evropských měst. Podle iniciativy by měl vzniknout nezávislý poradní sbor, který by posuzoval všechny zásadní urbanisticko-architektonické záměry a odborně oponoval koncepční dokumenty. Architekti chtějí rovněž, aby v městských organizacích odpovědných za rozvoj nestáli politicky prověření manažeři, ale respektovaní odborníci.
    K iniciativě se připojili mimo jiné architekti Adam Gebrian, Jakub Fišer, Radek Kolařík, Martin Peterka, Eva Jiřičná, Alena Šrámková a Yvette Vašourková, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, dále historik architektury Zdeněk Lukeš, jednatel Klubu za starou Prahu Richard Biegel, sociolog Jiří Musil, designér Maxim Velčovský, děkan fakulty architektury ČVUT Zdeněk Zavřel, dopravní inženýr Antonín Žižkovský i zpěvačka Hana Hegerová.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Velice potřebná iniciativa,
Vích
06.01.11 07:07
zobrazit všechny komentáře

Související články