Galerie Jaroslava Fragnera představuje projekty manželů Machoninových

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
21.12.2010 13:50
Praha

Věra Machoninová
Vladimír Machonin

Dům bytové kultury, původní stav; snímek Jaroslav Franta, archiv Atrea
Praha - Nejvýznamnější projekty architektů Věry a Vladimíra Machoninových, jako jsou obchodní dům Kotva, Dům bytové kultury a okolí metra Budějovická v Praze, lázeňský hotel Thermal v Karlových Varech nebo budova bývalé československé ambasády v Berlíně, představuje do 30. ledna výstava v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Záměrem výstavy prací známého architektonického páru je mimo jiné ukázat, že hromadné spojování veškeré architektury 70. let s komunistickým režimem nemá opodstatnění. Novináře o tom dnes informoval kurátor výstavy Pavel Směták.

    "Nejde o komplexní retrospektivu, ale výběr z díla z jejich vrcholného období, které představíme v původní podobě na dobových fotografiích, aby návštěvníci mohli srovnat jejich původní a dnešní podobu," uvedl Směták. Dodal, že impulsem uspořádání výstavy je stav objektů projektovaných Machoninovými po více než třicetiletém provozu, kdy jim, jako například v případě Domu bytové kultury, uškodily rekonstrukce.
    Z prací Machoninových, kteří měli od počátku 70. let omezenou jak architektonickou, tak publikační činnost, se zájemci na výstavě mohou seznámit s originály a reprodukcemi dobových i současných fotografií, plánů a kreseb, připravena je i projekce, soutěžní model lázeňského areálu v Karlových Varech, model obchodního domu Kotva nebo projekt rodinného domu režiséra Otomara Krejči.
    Návštěvníci také uvidí designovou tvorbou autorů. V galerii jsou vystavena křesla a židle z budovy velvyslanectví v Berlíně, kterou magazín Bild označil za "vesmírnou loď uprostřed pulsujícího města", a také poslední zachovaná židle z Domu bytové kultury.
    Právě v případě Domu bytové kultury manželé Machoninovi pracovali v architektonickém prostředí jako inovátoři. Byli obeznámeni s materiály z tehdejších výzkumných ústavů a byli je také schopni na své stavby aplikovat. Tak vznikl obklad z předrezavělého plechu Atmofix. Materiál vyvinutý původně pro extrémní podmínky Sibiře byl použit jako fasádní prvek a přispěl tak k neobvyklému architektonickému výrazu domu.
    Výstavu s názvem Věra & Vladimír Machoninovi 60' / 70' provází obsáhlý katalog seznamující s dílem Machoninových i s architektonickou a společenskou situací 60. a 70. let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články