Památkáři čekají, zda získají čtvrt miliardy na divadlo Valtice

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
09.11.2010 13:10
Valtice (Břeclavsko) - O čtvrtmiliardové dotaci na obnovu zchátralého barokního divadla v zámeckém areálu ve Valticích na Břeclavsku by měla Evropská unie rozhodnout do prosince. Pokud památkáři uspějí, obnova budovy, v níž za komunismu parkovaly traktory zemědělců, začne již v příštím roce. První představení by se mohlo konat za dva až tři roky, řekl dnes ČTK ředitel jihomoravských památkářů Petr Kroupa.

    "Projekt máme hotový i s podrobnými vizualizacemi. Pokud uspějeme, okamžitě vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby, aby práce mohly začít co nejdříve," uvedl ředitel. Dotace unie by měla pokrýt 85 procent nákladů, zbytek doloží stát.
    Divadlo by se mělo stát domovskou scénou pro soubory z Břeclavi a okolí. Mohlo by sloužit nejen k setkáním umělců věnovaným baroknímu divadlu, ale i k prezentaci folkloru.
    Přestože je divadlo ojedinělou stavbou, mělo pohnutý osud. Coby divadelní scéna bylo využíváno až do druhé poloviny 20. století. Pak byly jeho interiéry vybourány a z objektu se stala parkovací hala, počátkem devadesátých let pak obří diskotéka.
    Památkáři nyní chtějí objekt obnovit podle zachované historické dokumentace. U fasády divadla to nebude problém. Náročné práce by byly uvnitř, protože interiéry včetně jevištní techniky jsou zničeny. Obnovený sál by měl asi 200 míst.
    Valtický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, který je od roku 1997 zapsán na seznam světových památek UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články