Ministerstvo vybere nového šéfa Národní knihovny

Vložil
ČTK
04.11.2010 12:35
Praha

Praha - Ministerstvo kultury (MK) dnes vypsalo výběrové řízení na ředitele či ředitelku Národní knihovny (NK). Kandidáti se mohou hlásit do 6. prosince. Výběrovou komisi bude zajímat stanovisko kandidátů na rekonstrukci Klementina a na výstavbu depozitních kapacit v Hostivaři. Žádá se po nich také předložení koncepce rozvoje NK a jejího financování na léta 2011 až 2016. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík.

    Ministr Jiří Besser (za TOP 09) poslal do knihovny auditory, aby zkontrolovali její hospodaření. Forenzní audit v NK má na starosti společnost KPMG. V knihovně navíc probíhá interní kontrola. Výsledky by mohly být podle ministra k dispozici někdy kolem 20. listopadu.
    Národní knihovna prochází nákladnou opravou svého sídla v barokním komplexu Klementina. Spolu s výstavbou depozitářů v Hostivaři by měly práce vyjít na tři miliardy korun a NK by je chtělo mít hotové do roku 2015.
    Vedení knihovny podle médií dosud neprokázalo, že by mělo na rekonstrukci zpracovaný komplexní rozpočet. Kritizován byl také ředitel knihovny Pavel Hazuka, například za to, že údajně jen sporadicky komunikoval s jedenáctičlenným odborným týmem, který kvůli dohledu nad rekonstrukcí sám sestavil.
    Hazuka byl na místo šéfa Národní knihovny jmenován před dvěma lety ministrem Václavem Jehličkou (tehdy KDU-ČSL) bez výběrového řízení.
    Architekti si stěžují na to, že na rekonstrukci Klementina nebyla vypsána řádná architektonická soutěž. Některým lidem zase vadí, že rekonstrukce zřejmě definitivně pohřbila naděje na výstavbu nové budovy podle návrhu architekta Jana Kaplického.
0 komentářů
přidat komentář

Související články