Vratislavice mají moderní kulturní dům

Vložil
ČTK
10.10.2010 22:15
Liberec

Petr Stolín

Vizualizace: Petr Stolín Architekt
Liberec - Obyvatelé libereckého obvodu Vratislavice nad Nisou se dočkali důstojného kulturního stánku, který městské části s bezmála 10.000 obyvateli léta chyběl. Stavba byla dokončen v rekordně krátkém termínu devíti měsíců a stála více než 90 milionů korun. Vratislavice tak získaly zázemí pro kulturní i společenské akce i pro spolkovou činnost. Našel se prostor i pro památník věnovaný místnímu rodákovi - konstruktérovi Ferdinandu Porschemu.
    "Jsem hrdý na to, co se nám podařilo v tak krátké době postavit a věřím, že si do nového kulturního domu lidé cestu najdou," řekl ČTK starosta Vratislavic Lukáš Pohanka. Plánuje, že se tam budou konat výstavy, koncerty, plesy a další společenské a kulturní akce. Starosta ovšem připustil, že mezi lidmi vyvolává ojedinělá stavba rozporuplné emoce. "Jedni jsou budovou nadšeni, jiní ji zatracují," poznamenal.
    Nový kulturní dům je ukázkou moderní architektury a současného designu. Strohá až průmyslová stavba s přiznanými rozvody a dalšími technickými detaily, pohledový beton kombinovaný s luxusním osvětlením, zlacenými zrcadly a drahými mozaikami. "Multifunkční sál je vybaven výsuvným hledištěm, taneční sál je tak možné během chvíle proměnit stisknutím jediného knoflíku v hlediště pro 160 diváků," poznamenal starosta.
    Původně radnice počítala s přestavbou starého kina, kde na konci 90. let skončilo promítání a budova léta opuštěná chátrala. Nakonec ale dostala přednost zcela nová výstavba na zelené louce. Staré kino bylo zdemolováno a na jeho místě je dnes dětské hřiště.
    Vratislavice nad Nisou jsou jediným obvodem stotisícového Liberce. Letos hospodaří s rozpočtem kolem 170 milionů korun. Přestože je obvod co do velikosti srovnatelný s městy, jako jsou Semily nebo Frýdlant, léta tam chyběl nejen kulturní stánek, ale například i obchodní centrum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články