Evropským městem kultury roku 2015 bude za ČR Plzeň

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
08.09.2010 19:35
Praha

Praha - Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 se za Českou republiku stane Plzeň. Rozhodla o tom dnes v Praze mezinárodní porota. Novinářům verdikt oznámil její předseda Robert Scott. Druhým kandidátem byla Ostrava. Hlasování bylo velmi těsné, pro Plzeň zvedlo ruku šest z 11 porotců.
    Plzeň bude evropskou kulturu v roce 2015 reprezentovat spolu s belgickým Monsem. Po ohlášení výsledků zavládl v sále ministerstva kultury ohromný jásot Plzeňanů a jejich fanoušků, bylo vidět dokonce slzy štěstí. Zklamání naopak nezastíral ostravský tým.
    Podle předsedy poroty bylo rozhodování těžké, protože oba projekty byly nesmírně kvalitní. "Pevně doufám, že město Plzeň najde způsob, jak s Ostravou spolupracovat," řekl Scott. "To dilema nešlo jen napříč komisí, ale i v nás, bylo to jen o jeden hlas," uvedl místopředseda poroty Roman Bělor.
    Před vyhlášením výsledků bylo na členech obou týmů znát silné napětí. Celý den strávili na ministerstvu kultury, prezentovali své projekty komisi a odpovídali na její otázky.
    "První pocit je ohromná úleva a samozřejmě velká radost, že se to povedlo," řekl ČTK plzeňský primátor Plzně Pavel Rödl. Věří, že Plzeň porotu přesvědčila kvalitou svého projektu. Plzni oficiálně přidělí titul Evropské hlavní město kultury roku 2015 rada ministrů kultury Evropské unie v květnu 2011.
    "Jsme nešťastní, nejen my jako tým, ale věřím, že i ty tisíce Ostraváků, kteří nám drželi palce a kteří věděli, jak je pro město strašně důležité ten titul získat," řekla ČTK Kateřina Ondřejková z  dramaturgické rady projektu Ostrava 2015.
    To, že se porota přiklonila k  západočeskému městu, se podle Ondřejkové možná dá vysvětlit přílišnou ambiciózností ostravského projektu. "Ale všechno, co v tom projektu je, to všechno Ostrava potřebuje, poptávka po kultuře je tam obrovská," dodala Ondřejková.
    Silné emoce dnes vládly i přímo v Plzni a v Ostravě. Na ostravské Masarykovo náměstí přišlo své město podpořit na 2000 lidí. Při oznamování výsledku zasáhla dav obrovská vlna smutku, objevily se slzy, ale i  přes zklamání, lítost a u některých pocit nespravedlnosti se Ostravané v  bezprostředních reakcích shodli, že město půjde hrdě dál a dokáže Evropě, že v  ní má své místo.
    Do sadů v centru Plzně si přišly výsledek rozhodování poroty poslechnout asi tři stovky Plzeňanů. Po vteřině prvního překvapení se ozvaly po ohlášení výsledku radostné výkřiky, pískot a potlesk.
    Vítězné město musí připravit na rok 2015 bohatý kulturní program. Obě města si při své propagaci naplánovala i výstavbu nových kulturních center. Vedení obou měst také slíbilo, že se projekty budou snažit zrealizovat bez ohledu na to, jestli titul získají nebo ne.
    Plzeň chce postavit například nové divadlo a sportovně-kulturní centrum ve Štruncových sadech. Ostrava připravuje společensko-kulturní klastr na Černé louce, kde má vzniknout koncertní síň, galerie nebo hudební pavilon.
    Titul je nejen prestižní záležitostí pro město, ale znamená také příslib finanční podpory od státu a Evropské unie na investice do kulturních projektů. Plzeň bude mít nárok na cenu ve výši zhruba 1,5 milionu eur (asi 37 milionů korun). Částka bude městu poskytnuta podle pravidel projektu krátce před začátkem akce, tedy na konci roku 2014 za předpokladu, že dodrží závazky přijaté v době rozhodování.
    Očekává se také, že město bude mít výhodu při žádání o peníze například z kulturních programů EU i že naláká investory ze soukromého sektoru.
    Podle analýzy, kterou si nechala vypracovat Evropská komise (tzv. Palmerova zpráva), má udělení titulu pro město ekonomický přínos. Ve městech, která se pyšnila titulem Evropské hlavní město kultury, vzrostla zaměstnanost v průměru o deset procent, zvýšil se turismus o 40 procent, do města přišli noví investoři a rozproudil se trh s nemovitostmi. Odhaduje se, že každé euro investované do akce přineslo městu zisk osm až deset eur.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tož gratulace,
Vích
09.09.10 11:33
zobrazit všechny komentáře

Související články