Plzeň vypíše soutěž na ztvárnění území s Domem kultury

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
24.06.2010 16:45
Plzeň - Plzeň vypíše architektonicko-urbanistickou soutěž na nejvhodnější řešení budoucí zástavby části městského centra. Chce získat představu o budoucím ztvárnění území od Americké ulice přes Denisovo nábřeží až po Sirkovu ulici, tedy lokality s dominantou Domu kultury Inwest. Návrh radnici poslouží jako podklad při vydávání stanovisek pro investory. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Rund.
    "V tom území za posledních několik let proběhla řada různých podob ztvárnění či přestaveb, dostaveb, ale pouze solitérních objektů," uvedl.
    Protože je lokalita z urbanistického pohledu pro město velice cenná a z pohledu vlastnických vztahů velice roztříštěná, chce radnice získat názor architektů na celkový vzhled. "Měli by navrhnout, jak si představují blok přestavět, dostavět, vyřešit na něm zásobování, parkování, dopravní napojení, průchod pro pěší, hmotové objemy jednotlivých staveb a další," dodal. Případné zásahy totiž mohou výrazně ovlivnit vzhled centra Plzně.
    Lokalitě dominuje Dům kultury Inwest, o  jehož úpravách se uvažuje, před časem se dokonce mluvilo i o jeho demolici a stavbě nové budovy. Proto by mělo podle Runda mít město určitou představu i vliv na budoucí ztvárnění lokality. Na základě vítězného návrhu bude možné stanovit regulační podmínky pro celé území, které umožní postupnou výstavbu s jasným řešením. Součástí návrhů budou i vizualizace konkrétních prostorových řešení.
    Uspořádání veřejné ideové soutěže už schválili zastupitelé. Před samotným vyhlášením ještě radnice osloví soukromé vlastníky pozemků a objektů, aby zpřesnili své budoucí záměry.
0 komentářů
přidat komentář

Související články