V Brně se uvažuje o nové trase lanovky na hrad Špilberk

Vložil
ČTK
17.05.2010 18:10
Brno

Brno - Lanová dráha na kopec k brněnskému hradu Špilberk by mohla začínat v Údolní ulici. Variantu jako jednu z možných navrhli odborníci, kteří se projektu věnují. Původně se uvažovalo jako o nástupním místě o Husově ulici. Sice leží přímo v centru, lanovka by však cestou odtud překročila už opravenou část parku a celkem osm cest. Technicky je proto výhodnější vedení z Údolní ulice, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

    Podle Rychnovského by v Údolní ulici mohla být dolní stanice lanovky v proluce mezi Kanceláří veřejného ochránce práv a blízkými činžovními domy. Výhodou je to, že část parku obklopujícího hrad Špilberk není u tohoto místa dosud zrevitalizovaná, při stavbě by se tak nezasahovalo do už upravené zeleně a cest. "Jediné negativum je v tom, že to není přímo v centru města, že by tam lidé museli dojít. Ale dá se tam jít po patě kopce, ne přímo po frekventované Údolní," řekl náměstek.
    Lanovka má zvýšit počet turistů na hradě Špilberk a v tamních muzejních expozicích. Hrad se sice nachází uprostřed Brna, ale na kopci, který podle zástupců radnice hodně turistů odradí. Platí to prý zejména o starších lidech a handicapovaných. Lanovka jim má přístup usnadnit.
    Architekti podle Rychnovského dosud náklady na vybudování vyčíslili na 30 až 40 milionů korun. Představu o provozovateli dosud radnice nemá. Buď se jím stane dopravní podnik, nebo externí firma.
    Ještě před spuštěním budoucí lanovky by však podle náměstka mohly turisty vozit k hradu mikrobusy dopravního podniku. "Budeme jednat, zda najdeme dotaci na provoz," uvedl Rychnovský. Prý má pro záměr pozitivní odezvu od ředitele dopravního podniku Bedřicha Prokeše. Firma je prý schopna provozovat jakékoli dopravní prostředky, jen ne vlaky a kolotoče.

Související články