Architekti Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski a Michał Afeltowic navrhli nové Centrum invazivní medicíny v Gdańsku

Vložil
Tisková zpráva
28.04.2010 13:15
James Hardie Europe GmbH, o.s. Praha

V červnu 2008 byla zahájena výstavba nového „Centra Medycyny Inwazyjnej“ (CMI – Centrum invazivní medicíny) Fakultní nemocnice Lékařské univerzity v Gdańsku a v příštím roce bude celý objekt, jehož náklady na výstavbu včetně rekonstrukce starší části gdaňské nemocnice dosáhnou cca 500 mil. zlotych (3,3 mld. Kč), předán lékařům a pacientům do užívání.

Slavnostního zahájení výstavby v červnu 2008 se zúčastnil i premiér Polské republiky Donald Tusk, ministryně zdravotnictví Eva Kopaczová a gdaňský metropolita Leszek Sławoj Głódź. Nová nemocnice nabídne na celkové ploše cca 55.000 m² 300 lůžek a špičkové zázemí například pro operace, oddělení intenzivní léčby, pro transplantace kostní dřeně, laboratoře či traumatologickou a ambulantní péči. Investorem je Lékařská univerzita v Gdaňsku (GUMed).

Projekt nové nemocnice v Gdaňsku navrhli architekti Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski a Michał Afeltowic z firmy ARCH-DECO Sp.z o.o. z Gdyně (www.archdeco.pl), realizaci zajišťuje firma ERBUD z Varšavy. Ateliér ARCH-DECO založili v roce 1989 Zbigniew Reszka a Michał Baryżewski a jejich studio získalo v uplynulých letech řadu ocenění včetně ocenění Polské komory architektů či Ministerstva výstavby a regionálního rozvoje Polské republiky. Společnost má bohaté zkušenosti z realizace staveb a interiérů nejen v Polsku, ale i v zahraničí – v USA (kde jako stipendista Fullbrightovy nadace studoval Michał Baryżewski), Švédsku, Německu, Rakousku či Finsku).

Ukončení výstavby je naplánováno na leden 2011, celý průběh výstavby je formou obrazové fotogalerie podrobně zachycen na webových stránkách www.gumed.edu.pl.

V budově nového moderního centra našly velké uplatnění sádrovláknité desky FERMACELL. Sádrovláknité materiály FERMACELL jsou na polském trhu velmi dobře známé a u investorů jsou oceňované zejména díky jejich standardním vlastnostem - vyšší pevnosti, vyšší statické zatížitelnosti, vyšší požární odolnosti a zvukové izolaci které sádrokarton jednoduše nedokáže splnit nebo je plní jen s dalšími náročnými úpravami.

Použité konstrukce FERMACELL 1S31, oboustranně opláštěné dvěma sádrovláknitými deskami FERMACELL, mají požární odolnost EI 90 DP1 a vzduchovou neprůzvučnost Rw  od 62 do 64 dB. To jsou parametry, které i v případě požadavků gdaňské nemocnice výrazně převyšují normou požadované hodnoty. Fermacell dodal a dodává do nově budované nemocnice 150.000 m² desek FERMACELL o tl. 12,5 mm a rozsahem je to jedna z největších realizací společnosti v Evropě v roce 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články