Novinka: Nízkoenergetický modul na stavebním veletrhu IBF 2010 v Brně

Vložil
Tisková zpráva
10.04.2010 00:05
KOMA MODULAR s.r.o.

Firma KOMA MODULAR CONSTRUCTION vyvinula nízkoenergetický modul pro modulární stavby. Spojila tak výhody modulárních staveb jako je rychlost výstavby, nižší pořizovací náklady oproti srovnatelné standardní výstavbě o 30 % a hlavně zachování možnosti demontáže a opětovné montáže na novém místě, s výhodami nízkoenergetických staveb. Nízkoenergetickou modulární stavbu ze tří modulů vystavuje firma KOMA na mezinárodním stavebním veletrhu IBF 2010 v Brně. Budete-li mít zájem si tuto stavbu prohlédnout, níže je uveden postup pro získání volné vstupenky.

Modulární stavby si získávají popularitu díky jejich možnosti demontáže a opětovné montáže na novém místě a nižším nákladům oproti standardní výstavbě. Investory také oslovuje rychlost výstavby a envirometální aspekty výstavby. Modulární stavby jsou „přenositelné“ a investor může stavbu přemístit na jiné místo nebo ji prodat bez vazby na pozemek. Nemusí tak mít starost, co s budovou, když pomine její potřeba (což je výhodné například u školek). Modulární výstavba si získává v poslední době díky svým vlastnostem oblibu hlavně u mateřských školek, škol, domovů pro seniory, hotelů, administrativních budov, ale také u individuálních stavebníků.

Modulární výstavba se v Evropě s úspěchem uplatňuje i v bytové výstavbě. Právě proto pořádala společnost KOMA MODULAR CONSTRUCTION již 4. ročník studentské architektonické soutěže s tématem bytové výstavby. Porota ve složení Ing. arch. Stanislav Babčan (hlavní architekt města Nitry/předseda), doc. Ing. arch. Václav Dvořák, Csc. (ČVUT Praha), M. Arch. Ing. arch. Adam Gebrian (TU Liberec), Ing. arch. Dagmar Nová (hlavní architekt města Zlína), Ing. arch. Zdeňka Vydrová (autorizovaný architekt), Ing. Tomáš Cendelín (architekt) a Ing. Martin Hart (KOMA) vybrala a ocenila následující práce:
  • 1.místo získala dvojice studentů z ČVUT Praha, fakulty architektury Tomáš Henkel a Ondřej Fiala,
  • 2.místo získala dvojice studentů Vojtěch Hajný z ČVUT Praha, fakulty stavební obor architektura a Pavel Rak, toho času studující na Ecole d´Architecture v Marna la Valée ve Francii.
  • Dále byly uděleny tři 3. místa, a to pro Bc. Petera Šercela, Bc. Andreje Švece a Bc. Martina Tisovského, kteří studují na STU Bratislava FA, dále pak pro Jana Horu a Jana Weissera z Technické univerzity v Liberci, kteří studují na fakultě umění a architektury a třetí oceněná práce byla pro Michala Šmihulu, který studuje na VUT Brno fakultu architektury.
Porota ocenila vysokou úroveň předložených návrhů. Nejúspěšnější studenti budou oceněni 14. 4. 2010 v 16:00 v rámci veletrhu IBF 2010 v Brně na stánku KOMA MODULAR CONSTRUCTION, jejich práce zde také budou vystaveny. Oceněné práce naleznete v obrazové části.

Na architektonickém webu e-architekt, kde je vystaveno všech 36 prací, probíhalo veřejné hlasování této soutěže s následujícími výsledky: 1. místo obsadila práce 16MM04 od Petra Kundráta z VUT FA Brno, na 2. místě se umístil projekt PV2230 od studentů Vojtěcha Hajného a Pavla Raka, kteří získali také 2. místo v oficiální soutěži, a na 3. místě se umístila práce FH2010 od Tomáše Henela a Ondřeje Fialy, kteří získali v oficiální soutěži 1. místo. Až na extravagantní návrh „modulárního mrakodrapu“ od Petra Kundráta se tedy oficiální výsledky s veřejnými vzácně shodují.

KOMA MODULAR CONSTRUCTION vystavovala nízkoenergetický modul na letošním bratislavském stavebním veletrhu CONECO. Nízkoenergetický modul zde vzbudil velký zájem odborné a široké veřejnosti. Hlavně mladá generace oceňovala design a cenu. Stánek byl oceněn Zlatým Leonardem a samotný modul získal ocenění Zlaté plakety (viz obrazová část).

Veletrh IBF v Brně se koná od 13. 4. do 17. 4. 2010 a najdete nás na volné ploše G5.

Na Vaši návštěvu se těší kolektiv firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o.


Postup získání volné vstupenky:
  • Jděte na stránky registrace návštěvníků stavebního veletrhu IBF 2010,
  • zadejte registrační kód Vaší pozvánky: VP2ID78P4Q
,
  • vyplňte zobrazený formulář a odešlete

.
  • Potvrzení registrace a voucher (pdf) obdržíte e-mailem. 
Poté stačí si tento voucher (pdf) vytisknout a přijít na veletrh

Související články