Autorem letního pavilonu Serpentine Gallery 2010 bude Jean Nouvel

Zdroj
designboom.com
Vložil
Petr Šmídek
23.03.2010 21:30
Jean Nouvel

Londýnská Serpentine Gallery dnes oznámila, že autorem jubilejního desátého letního pavilonu bude francouzský architekt Jean Nouvel, pro něhož bude tato drobná rudá stavba zasazená do Kensingtonských zahrad první realizací ve Velké Británii. Některá média (The Times) se těší na provokativní dílo, které jistě nenechá konzervativní Angličany chladnými, jiní (Building Design) jsou naopak zklamaní nudnou volbou autora.
Letošní pavilon vznikne u příležitosti čtyřicátého výročí Serpentine Gallery, která se může pochlubit dvakrát větší návštěvností než architektonické bienále v Benátkách. Po skončení výstavy bude pavilon (stejně jako jeho předchůdci) rozebrán a vydražen, čímž se vrátí veškeré náklady na stavbu.
Nouvelův návrh je založen na kontrastu lehkých materiálů a těžkých vykonzolovaných částí. Nejvýraznějším prvkem pavilonu je nakloněná dvanáctimetrová stěna, která se směrem vzhůru zeštíhluje. Vnitřní a vnější prostory pavilonu jsou definovány pomocí výsuvných markýz ze skla, umělé hmoty a textilu.
Křiklavě červený pavilon je doplňkovou barvou a tvoří výrazný kontrast k trávníku v Hyde Parku a je také reminiscencí londýnských dvoupatrových autobusů nebo telefonních budek.
Pavilon bude sloužit jako letní galerie, kde bude v dnešním roce umístěna instalace francouzského umělce Christiana Boltanski ale i volně rozmístěny desky pro stolní tenis.
Info>
0 komentářů
přidat komentář

Související články