Projekt Řeznického mostu v Lublani od Sadar Vuga Arhitekti

Zdroj
SVA
Vložil
Petr Šmídek
28.03.2010 12:00
Jurij Sadar
Boštjan Vuga
SADAR+VUGA

Projekt Řeznického mostu od SVA dotváří Plečnikovu lublaňskou tržnici z 30. let minulého století. Most mezi sebou spojuje tržnici na nábřeží Adamič-Lunder s novou tržnicí na regulovaném Petkovškově nábřeží.

Návrh předkládá 'dům-most' se třemi úrovněmi. Spodní, vrchní a zastřešená plošina vytváří dvě kryté úrovně. Rozměry platformy (39x19 m) umožňují rozšíření obou trhů a společenských událostí na spodní i horní úrovni mostu. Všechny tři plošiny jsou doplněny štíhlými zvonovitými sloupy, které se střídavě rozšiřují buď nahoru nebo dolů a jsou pevně svázány s prostorovým uspořádáním mostu. Sloupy jsou na plošinách rozmístěny ve dvou podélných řadách, které v každé úrovni ponechávají uprostřed volný prostor. Sloupy na plošině ustupují ze všech stran, aby mohl mezi zábradlím a sloupy vzniknout třímetrový průchod.
Celá konstrukce mostu je z betonu. Sloupy jsou z umělého kamene a dlažba z teraco. Všechny tři úrovně jsou děrované a zakryté skleněnými dlaždicemi, které propouštějí difúzní světlo. Spodní plošina je napojena na regulované Petkovškovo nábřeží se spodním zakrytým tržištěm a svislými komunikacemi před vstupem do nového parkoviště. Kolem sloupů se neustále odehrávají obchodní aktivity, které nejsou zaměřeny na prodej potravin. Odtud pokračují komerční aktivity směrem na Petkovškovo nábřeží.
Točitá rampa, určená chodcům i cyklistům, spojuje spodní a horní úroveň na každém konci a dosahuje až k hladině řeky, kde navazuje na ponton – zastávku pro lodní dopravu.
Horní plošina rozšiřuje plochu centrálního tržiště směrem nad řeku. Tato plošina končí na Petkovškovým nábřežím jako 'městský balkón', výchozí bod při pořádání společenských událostí na hrázi. V této části a po obou delších stranách mostu jsou umístěny lavičky. Střední část horní úrovně je určena pro pořádání kulturních událostí.
Horní plošinu kryje baldachýn, který poskytuje stín jako i ochranu při nepříznivém počasí.
Návrh Řeznického mostu přináší dvě rozdílné městské atmosféry umístěné nad řekou Ljubljanicí. Spodní úroveň je plnější a hlučnější s rovnoměrně rozptýleným denním světlem. Horní úroveň má sklon neustále se měnit, v jednu chvíli je plná a za okamžik vyprázdněná, sluncem zalitá během odpoledne, zastíněná během dne, ale pořád s výhledem na okolní dění podél řeky a na Petkovškově nábřeží.
SVA
0 komentářů
přidat komentář

Související články