V Brně-Kohoutovicích vrcholí stavba bazénu za 210 milionů

Vložil
ČTK
25.02.2010 09:55
K4 a.s.

Brno - V Brně-Kohoutovicích stavbaři dokončují první brněnský akvapark. Krytý bazén s devadesátimetrovým tobogánem a dalšími atrakcemi za 210 milionů korun se má otevřít v dubnu. Podle ředitele stavební firmy Stavoprogres Brno Josefa Kavalce je bazén unikátní nejen svým umístěním uprostřed sídliště, ale i technickými novinkami.
    Architektonické řešení navrhli odborníci z ateliéru K4 a podle Kavalce se museli vypořádat s  malým prostorem. Bazénovou halu, techniku, vstup, obslužné provozy i tobogán tak směstnali do jednoho celku. Podle ředitele neodpovídá bazén žádné tradiční technologii, na halu například stavbaři použili lepené dřevěné vazníky.
    Ředitel uvedl, že při stavbě se muselo řešit mnoho technických problémů, a tak v projektu autoři nakonec udělali přes 180 změn. Problematické prý bylo už zakládání stavby, protože v terénu převažovala málo pevná navážka z doby stavby sídliště. "Jsou tady různé technické finesy, jako je i střešní bazén, on má 15 metrů, takže to není žádný malý bazének," dodal Kavalec.
    Podle něj vybrali architekti a projektanti pro stavbu moderní materiály, mnohdy použité v  tuzemsku poprvé. Týká se to například zateplení budovy takzvaným pěnosklem. "Má unikátní tepelné vlastnosti, nerosí se," dodal.
    Akvacentrum platí brněnská radnice. Původně plánovala postavit vedle školy v Chalabalově ulici školní bazén za asi 80 milionů korun. Projekt se však postupně rozrostl. Primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD) dnes novinářům řekl, že i k prospěchu sportovních plavců - stavitelé akceptovali veškeré jejich námitky a upravili pětadvacetimetrový bazén tak, aby měl závodní parametry, vyhovoval hráčům vodního póla i akvabelám. Pro méně zdatné plavce bude vedle relaxační bazén s  divokou řekou, pro děti dětský bazén.
    Akvapark bude provozovat buď městská firma Starez-Sport, nebo soukromý subjekt. Podle Macka se radnici už ozývají zájemci, kteří slibují na provozu vydělat a radnici platit nájemné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články