Brno vybralo projektanta lanovky na Špilberk

Vložil
ČTK
09.02.2010 20:35
Brno

Praha již svou lanovku má.
Brno - Stavba lanové dráhy na brněnský hrad Špilberk je podle vedení města blíž svému uskutečnění. Rada města Brna dnes schválila smlouvu se společností PPP Centrum, na základě které firma projekt lanové dráhy zpracuje. Město by tak mělo zjistit, kolik by vůbec celá akce stála peněz. Firma musí projekt odevzdat do dvou měsíců, město za něj zaplatí 200.000 korun. ČTK to dnes řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.
    Zpracování projektu je podle města nezbytnou podmínkou pro uskutečnění projektu, na kterém se bude kromě města podílet i soukromá sféra. V praxi se podobné projekty označují PPP (z anglického Public Private Partnerships).
    Cílem koncesního projektu je podle vedení města prokázat výhodnost lanové dráhy pro Brno. "Tímto krokem budeme také definitivně vědět, jaké jsou možnosti financování celého projektu. Zároveň nám studie ukáže vhodné alternativy oživení kulturní památky hradu Špilberk," uvedl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).
    Cílem nové lanovky je podle něj přilákat na brněnskou dominantu co největší počet turistů. Lanovka by ale měla také sloužit starším a hendikepovaným obyvatelům Brna, kteří si například ze zdravotních důvodů na hrad již netroufnou vyjít.
    Ke hradu totiž vede strmý svah, do nějž musejí návštěvníci při cestě na hrad vystoupat. Strmý svah také zástupci města vydávají za hlavní důvod odtrženosti Špilberku od městského života. Lanovka by bariéru měla odstranit.
    Park kolem Špilberku je podle představitelů Brna unikátní. Nachází se přímo ve středu města, navíc na svazích kopce, který dokola obepíná, aniž by byl přerušen. Do obnovy parku v posledních letech již město vložilo desítky milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články