Nová podoba mrakodrapu Roche v Basileji od H&deM

Zdroj
Neue Zürcher Zeitung
Vložil
Petr Šmídek
01.02.2010 19:15
Herzog & de Meuron

Projekt spirálovitého mrakodrapu pro firmu Roche na břehu Rýna prošel v uplynulých čtyřech letech výraznou obměnou. Z komplikovaného šroubovicového tvaru se nyní stala jednostranná pyramida, která je odstupňována až do výšky 175 metrů. V novinách se píše o záměrech „postavit nejvyšší stavbu Basileje a změnit celé panorama města. Nová věž pro firmu Roche od Herzog & de Meuron si však především klade za úkol změnit koncepci vnitřních prostorů u výškových staveb.“
Nový návrh se na rozdíl od předchozího organického tvaru odkazuje spíše na modernistickou architekturu Rudolfa Otto Salvisberga. Světlé betonové a tmavé okenní pásy vytváří výrazné horizontální členění. Na 41. patrech bude pracovat 1900 zaměstnanců. Přístup na pracoviště bude decentralizovaný. Kancelářské prostory nejsou uspořádány podél jedné dlouhé chodby, ale do „vícepodlažních decentralizovaných úseků“, k nimž bude patřit také venkovní terasa. Architekti se vnitřním uspořádáním prostorů snažili zamezit pocitu klasické kancelářské věže - skleněné klece.
Jednotlivá pracoviště půjde flexibilně přizpůsobit aktuálním potřebám. Uvnitř stavby se kromě dalších funkcí bude nacházet také přednáškový sál pro 500 posluchačů.
Se stavbou za 368 milionů Euro by se začne v roce 2012 a dokončena by měla být o tři roky později.
Info>
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zajímavá niance
lukefeler
02.03.10 12:32
zobrazit všechny komentáře

Související články