JINÉ DOMY 007 v Katovicích

Zdroj
David Floryk
Vložil
Tisková zpráva
23.01.2010 09:45
Výkopem ragbyovým míčem byla zahájena výstava JINÉ DOMY 007 v Galerii architektury v polských Katovicích.
Soubor 12 velkoplošných bannerů, představující soudobou architektonickou tvorbu mladých tvůrců z regionu, se zrodil v roce 2007 péčí ostravského Centra nové architektury. Sedm oslovených ateliérů dostalo příležitost konfrontovat navzájem své zkušenosti a presentovat tvorbu v oblasti staveb pro bydlení. Cílem nebylo hodnotit, nýbrž poskytnout srovnání a nahlédnout do zákulisí tvorby.
Výstavní cyklus putoval poté z Ostravy do architektonických galerií v Brně a v Praze a letos tedy poprvé překročil hranice. A není náhoda, že se tak děje právě v Katovicích, metropoli Horního Slezska. 
Jak při vernisáži opakovaně zaznělo, Horní Slezsko má v přeshraniční spolupráci na co navazovat. Tuto tradici připoměl Tadeáš Goryczka ze Spolku pro ostravskou kulturu (SPOK), který se fenoménu Horního Slezska dlouhodobě věnuje např. svým projektem „Trojhlavý drak“, mapujícím architektonické dědictví 20. století ve zdejším regionu.
„Našim společným přáním je, aby to, co je dnes „jiné“, postupně i u nás ztrácelo punc „jiného“ a stávalo se jednou z možností stavění, zkoumanou, rozvíjenou a překonávanou“, pokračoval Radim Václavík, jeden z vystavujících tvůrců a současně spoluorganizátor výstavního projektu JINÉ DOMY.
Katovickou Galerii architektury mohou svým polským kolegům čeští architekti, a to nejen ti ostravští, opravdu závidět. Leží v pěší zóně v samém centru města je spolu s Archibarem, kavárnou pro setkávání (nejen) architektů, je jednou z aktivit tamní pobočky sdružení SARP (Sdružení polských architektů).
Jménem SARPU tak mohli JINÉ DOMY přivítat i polští kolegové architekti: Jeden z nejvýznamnějších příslušníků mladé generace polských tvůrců Robert Konieczny, jehož obsáhlá výstava Logika prostoru je právě v těchto dnech k vidění v ostravském Domě umění, a Ryszard Nakonieczny, šéfredaktor prestižního architektonického časopisu ARCHIVOLTA.
„Chceme si mezi sebou i přes hranice přehazovat tento šišatý míč jako svého druhu obří vejce, slibující zrození něčeho nového, možná dosud netušeného“, doplnil Václavík, který je sám aktivním ragbystou,
Symbolická rozehrávka na vernisáži tak přehrála míč opět na polskou stranu. Další přihrávkou může být hostování JINÝCH DOMŮ 007 na Slezské politechnice v Gliwicích či naopak presentace souboru gliwických absolventů architektury na stavební fakultě VŠ-TUO.
Výstava v Katovicích potrvá do 8.2. 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články