Horská chata Monte Rosa ve Wallis od studentů ETH Curych

Vložil
Petr Šmídek
28.11.2009 07:45
Andrea Deplazes

Na konci září byla v ledovcové oblasti švýcarského kantonu Wallis/Valais otevřena nová horská chata připomínající svým tvarem blyštivý krystal. Chata s úchvatným výhledem na panorama horského masivu Monte Rosa, Gornergrat a Matterhorn vznikla na základě projektu „Studia Monte Rosa“ curyšské ETH a byla postavena společným úsilím technické univerzity a Švýcarského alpského klubu (SAC).
Dřevěná stavba přezdívaná “horský křišťál“ byla dokončena po ročních stavebních pracích a první hosty uvítá již v březnu 2010. Stavba ležící v nadmořské výšce 2700 metrů bude i nadále sloužit ETH Curych jako výzkumný objekt v oblastech energetiky a technického zařízení budov. Chata s kapacitou 120 lůžek disponuje sprchami s teplou vodou v každém podlaží a jídelnou v prvním nadzemním patře.
Polygonální energeticky soběstačná stavba při pohledu shora působí jako vybroušená skála a zespodu jako věž obložená třpytícím se hliníkovým plechem. Na jižní fasádu jsou připevněny fotovoltaické články vyrábějící pro chatu dostatek elektrické energie. Celkové náklady na vybudování horské chaty Monte Rosa činily 6,5 milionu švýcarských franků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články