V Šumperku na jaře zahájí výstavbu městské galerie za 20 milionů

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
19.01.2006 16:20
Šumperk

ŠUMPERK - Nové městské galerie se zřejmě ještě letos dočká město Šumperk. Zařízení, které zatím ve městě chybělo, vznikne ve východním křídle Pavlínina dvora. V objektu kromě výstavních prostor budou i pokoje pro ubytování a přestěhuje se do něj informační centrum města. Náklady činí zhruba 20 milionů korun, polovinu město získalo z evropských peněz.

"Stavbu zahájíme na jaře a pokud vše dobře půjde, galerie by měla být hotova před Vánocemi. V galerii budou moci svá díla představovat zejména umělci města a okolního regionu. Vedle stálé expozice počítáme i s krátkodobějšími výstavami," řekl dnes ČTK starosta Šumperku Zdeněk Brož.
V objektu šumperského muzea vznikne i zhruba 30 míst k ubytování hotelového typu. "Provozovatelem bude Dům kultury, který tam vytvoří i pracovní místo. Ubytování nabídneme veřejnosti, ale z velké části bude využito při pořádání kulturních akcí ve městě. Bydlet v něm budou moci hosté a účinkující," doplnil Brož.
Ze současných prostor se do východního křídla Pavlínina dvora přestěhuje i městské informační centrum, které tak získá reprezentativnější prostory.
Radnice již myslí i nákup uměleckých děl, jimiž galerii vyzdobí. Zřídila proto pracovní komisi pro nákup uměleckých děl. Loni město na nákup výtvarných skvostů věnovalo 150.000 korun, pro letošní rok počítá se stejnou částkou. Umělecká díla nakupuje i Vlastivědné muzeum v Šumperku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články