Svitavy otvírají architektonicky originální kavárnu

Vložil
ČTK
02.09.2009 14:00
Brno

Petr Stolín

Svitavy 2. září (ČTK) - Vedení Svitav a autoři projektu dnes novinářům představili nově vybudované Informační centrum a kavárnu Oskara Schindlera na okraji parku Jana Palacha za budovou městského úřadu. Vznikla z bývalé stodoly s  pomocí dotací Evropské unie. Kromě posezení a turistických informací by mělo centrum návštěvníky zaujmout i architektonickým řešením, řekl starosta Jiří Brýdl.
    "Architekt Petr Stolín uspěl v soutěži s mimořádným nápadem. Podařilo se mu nepoškodit památku a dát jí tvář dnešní doby," uvedl Brýdl.
    Tým svitavských rodáků Petra a Jana Stolínových a Aleny Holubové vycházel při přestavbě z myšlenky "dům v domě". Do staré stodoly umístil vestavěný moderní prostor kavárny, který lze po obvodu obejít vnitřním ochozem. Nosné konstrukce z původního režného zdiva, krovy, ocelové nosníky či vzduchotechnické vedení jsou přiznané, prosklený strop interiéru kavárny dává možnost vzhlížet k trámoví střechy. Pod ním jsou zavěšené neonové trubice, které se v nepravidelném rytmu rozsvěcejí a zhasínají za doprovodu industriálních zvuků.
    Informační funkci plní dvě kovové "černé brány" před vstupy do objektu, kde jsou údaje pro turisty. Texty o historii města a okolí jsou průběžně promítány na vnitřní stěny kavárny, v ochozu jsou umístěny čtyři obrazovky, na nichž lze najít podrobnosti o památkách a zajímavostech Českomoravského pomezí i kulturních akcích v této oblasti. Objekt je propojen s  parkem, v němž je místo pro dětské hry, a je vybaven mobilním pódiem pro kulturní a další akce, které může být umístěno na nádvoří za budovou nebo v  parku.
    V kavárně i před ní je k dispozici bezplatná internetová bezdrátová síť, uvnitř je možné si půjčit notebook. Radnice počítá s tím, že díky audiovizuálnímu a dalšímu technickému vybavení by bylo možné v kavárně organizovat i menší konference a semináře.
    Výstavba kavárny a infocentra stála Svitavy téměř 25 milionů korun bez DPH, z toho přes devět milionů korun poskytla Evropská unie. Budova bude otevřena pro veřejnost 3. září.
    Název centra připomíná Oskara Schindlera, slavného svitavského rodáka, který byl sice nacistou a agentem německé výzvědné služby, ale zároveň v období holokaustu zachránil 1200 Židů. V roce 1994 byla ve Svitavách Schindlerovi odhalena pamětní deska.
0 komentářů
přidat komentář