Praha hledá firmu na opravu Vršovické vodárny

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
29.08.2009 13:40
Praha

Jan Kotěra

Praha - Praha hledá firmu na opravu historické Vršovické vodárny v Braníku. Rekonstrukce secesní kulturní památky bude stát zhruba 200 milionů korun a hotova by mohla být do konce příštího roku. Magistrát již v  minulosti informoval, že opravu zaplatí z peněz získaných z fondů Evropské unie. Vodárna by v budoucnu měla sloužit jako společenské nebo kulturní centrum.
    Vodárna přestala dodávat do Vršovic vodu v roce 1975, od té doby chátrá. Náměstek primátora Pavel Klega (ODS) minulý rok řekl, že chce magistrát zachovat historické prvky stavby včetně fasády z ostře pálených neomítnutých cihel. Na opravě by proto měli spolupracovat restaurátoři a památkáři.
    "Rekonstrukci představuje úprava stávajících objektů, všechny práce musí být prováděny s ohledem na stávající stav a budou tvarově i barevně co nejvíce odpovídat původnímu stavu," píše se v zadání výběrového řízení.
    Na opravu Praha získala peníze z evropských fondů z programu Konkurenceschopnost. Evropská unie zaplatí 85 procent nákladů, o zbytek by se mělo podělit hlavní město a stát. Po revitalizaci by měl být areál vodárny zpřístupněn veřejnosti. Konkrétní využití závisí na projektech zájemců o budoucí provozování.
    I když leží v Braníku, jmenuje se vodárna po Vršovicích, které zásobovala pitnou vodou. Postavena byla v roce 1907 podle projektu architekta Jana Kotěry. V roce 2002 byla zařazena mezi kulturní památky České republiky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články