Stavba Mahlerova parku v Jihlavě nabývá konečné podoby

Vložil
ČTK
31.07.2009 08:55
Jihlava

Jihlava - Na staveništi parku Gustava Mahlera v Jihlavě jsou už instalovány velké kamenné objekty, které symbolizují ptáky a ryby. Je tam vidět také budoucí vodní plocha. Práce budou pokračovat navezením zeminy, osazením stromů, keřů a další zeleně. Posledním krokem bude instalace bronzové sochy Gustava Mahlera v nadživotní velikosti. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Radek Tulis.
    "Příroda byla velkým inspiračním zdrojem skladatele Gustava Mahlera. Instalované objekty doplní ještě další prvky symbolizující krajinu Vysočiny a Mahlerovu hudbu," uvedl autor návrhu akademický sochař Jan Koblasa.
    Tři téměř dvacetitunové sochy ptáků a tři sochy ryb podle Koblasova návrhu vytvořil Jaroslav Řehna z Kamenné na Žďársku. Použil čtyři druhy žuly - tři jsou z nedalekého Mrákotína, do červena zbarvený materiál pochází z Afriky. Sedmou skulpturou a centrálním prvkem parku bude třímetrová bronzová socha skladatele.
    Nový jihlavský park vzniká podle projektu architektů Martina Laštovičky a Víta Doležala na místě někdejší židovské synagogy, kterou Mahler v  době života v Jihlavě navštěvoval. V roce 1939 synagogu vypálili nacisté, její pozůstatky budou součástí parku.
    Oficiálně by se měl Mahlerův park otevřít 7. července 2010, v den 150. výročí skladatelova narození. Jeho vybudování bude stát 33 milionů korun. Na šest milionů přijdou umělecká díla, jeden milion korun stála dokumentace.
    Život a umělecké začátky světově uznávaného hudebního skladatele a dirigenta jsou úzce spjaty s Vysočinou. Narodil se 7. července 1860 v Kalištích u Humpolce v německé židovské rodině. Krátce po jeho narození se rodina odstěhovala do Jihlavy. Prvními Mahlerovými učiteli byli jihlavští hudebníci. Jeho tvorba ovlivnila česká lidová tvorba a krajina v níž vyrůstal. Oba inspirační zdroje se odrážely v jeho skladatelské dráze.
    V Jihlavě Mahler navštěvoval místní gymnázium, odehrál tam i svůj první veřejný koncert. Ve 20 letech nastoupil dirigentskou dráhu. Stal se ředitelem Královské uherské opery v Budapešti, uměleckým ředitelem Dvorní opery ve Vídni, působil v Metropolitní opeře v New Yorku a vedl tamní Filharmonickou společnost. Zkomponoval devět velkých symfonií, je i autorem písní a písňových cyklů.
    S myšlenkou na vytvoření pomníku Mahlerovi přišlo jako první občanské sdružení Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera v Jihlavě v  roce 2004.
0 komentářů
přidat komentář

Související články