Wrightův Ennis House v L.A. je stále na prodej

Zdroj
Architectural Record
Vložil
Jan Kratochvíl
24.08.2009 00:50
USA

Los Angeles

Frank Lloyd Wright

Ennis House v Los Angeles, navržený Frankem Lloydem Wrightem, je stále na prodej. A to i dva měsíce poté, co byl neziskovou organizací, která ho vlastní, nabídnut k prodeji za 15 miliónů dolarů (270 milionů Kč). I přes rozsáhlou medializaci zatím nebyla podána žádná nabídka na jeho odkoupení.

      Ennis House byl postaven v roce 1924 pro manžele Charlese a Mabel Ennisovi. Stojí ve svahu nad Los Angeles na Glendower Ave ve čtvrti Los Feliz. Je největší ze čtyř "textile-block" staveb navržených Wrightem do jižní Kalifornie. Wrightovy "textile-block" domy byly vystavěny z betonových prefabrikovaných tvarovek a nesly na sobě geometricky abstrahovaný ornament inspirovaný přírodou. Wright se při návrhu vily s užitnou plochou 557 metrů čtverečních inspiroval mayskými chrámy. Vila je chráněnou památkou zanesenou v Národním seznamu historických památek a byla prohlášena za Pamětihodnost státu Kalifornie a Památku kulturního dědictví. Vila byla v minulosti oblíbenou lokací pro natáčení filmů, hudebních klipů a pro módní focení.
      Požadovaná cena 15 milionů dolarů v sobě nezahrnuje dalších 6 milionů dolarů (108 milionů Kč) potřebných pro opravu 85 let staré vily.
      The Ennis House Foundation vlastní dům od roku 1980. Nadace společně s dalšími dvěma organizacemi utratily od roku 2005 6,5 milionu dolarů na odstranění škod způsobených zemětřesením v roce 1994 a následujícími silnými dešti. Poněvadž nadace nebyla schopna ze svých finančních zdrojů opravu vily dokončit, rozhodla se ji v polovině června prodat současně s věcným břemenem, které zabrání demolici nebo vážnému poškození památky.
      Realitní makléři tvrdí, že o vilu je velký zájem a to dokonce v mezinárodním měřítku. "Už se objevilo několik skutečně kvalifikovaných zájemců o koupi vily", říká Aaron Kirman, výkonný ředitel divize architektury ve společnosti Hilton & Hyland Realtors. "Ale my nikam nespěcháme. Chceme mít jistotu, že se vila dostane do rukou takového budoucího majitele, který si uvědomuje její architektonický význam a bude usilovat o dokončení její obnovy", dodává Kirman.
      Kirman se domnívá, že konkrétní nabídky kupců zatím nebyly podány kvůli obavám z věcného břemene vyžadujícího dokončení oprav vily. Přesto věří, že se najde seriózní kupec, který bude ochoten vilu nejen koupit, ale i pečlivě opravit pod dohledem nadace.

> The Ennis House Foundation

0 komentářů
přidat komentář

Související články