Ve Znojmě vystavují návrhy na přestavbu náměstí Svobody

Vložil
ČTK
21.07.2009 10:35
Znojmo

Znojmo - Návrhy na celkovou přestavbu náměstí Svobody ve Znojmě, které vzešly z architektonické a urbanistické soutěže, si mohou lidé ode dneška prohlédnout na výstavě v minoritském klášteře. Je mezi nimi i projekt pětice architektů, který získal nejvyšší hodnocení a město jej nechává rozpracovat. Na přestavbu plochy poznamenané válkou, demolicemi a normalizační výstavbou však radnice zatím nemá peníze. ČTK to řekla mluvčí radnice Denisa Šipošová.
    Soutěž přilákala celkem 24 ateliérů. Zvítězil tým složený z  architektů Petra Hurníka, Jakuba Kopce, Jiřího Vítka, Jaroslava Sedláka a Ondřeje Bartůška. Jejich projekt výrazně zmenšil plochu náměstí. Navrhují vystavět uprostřed plochy nový multifunkční dům nazývaný Špalíček.
    Vítězná studie novátorsky řeší dopravu. Hlavní dopravní tepnu chtějí architekti rozdělit na dvě jednosměrné ulice po obvodu nového objektu. "Dopravní řešení znamená celkové zklidnění. Parkování je navrženo v podzemí," uvedl člen poroty Zdeněk Čižmář.
    Náměstí Svobody bylo posledním místem v městské památkové rezervaci nebo jejím blízkém okolí, kde zatím chyběla vize pro budoucí úpravy. Rozlehlá plocha je častým vstupem do historického jádra, ale podle městského úřadu nyní působí chaoticky a nevzhledně. Výstava návrhů potrvá do začátku září.
    Vítězná studie zatím zůstane jen na papíře. Znojemská radnice totiž momentálně nemá dost peněz na uskutečnění plánů. Úřad nyní rozpracuje návrh alespoň do podoby regulačního plánu, který se jednou stane podkladem pro zahájení výstavby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články