Mnohaletá obnova kláštera v Kladrubech pokračuje i letos

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
22.02.2009 21:35
Praha

Kladruby (Tachovsko) - Rekonstrukce bývalého benediktinského kláštera v Kladrubech na Tachovsku, která začala už v 70. letech minulého století, letos pokračuje obnovou fasád konventu, vnitřního nádvoří, přízemí, sklepů a interiérů v budově latinské školy. V této budově by v budoucnu měla být výstava o středověkém školství. ČTK to řekl kastelán Milan Zoubek.
    "Jednáme i o spolupráci s Památníkem národního písemnictví, protože mají materiály, které by tu bylo možné prezentovat," uvedl k plánované výstavě, o  jejíž konečné podobě ale zatím rozhodnuto nebylo. Opravy objektu latinské školy stojí zhruba milion korun ročně.
    Rekonstrukce kláštera, který je zhruba sedm kilometrů od Stříbra a ročně ho navštíví 23.000 lidí, stály stovky milionů korun. Dosud nejvýznamnější opravou v areálu byla obnova a oprava fasád, krovů a krytiny na klášterním chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který je dominantou celého komplexu. Významná byla rekonstrukce západního průčelí kostela, který přestavěl Jan Blažek Santini ve stylu barokní gotiky.
    Památkáři počítají také s  tím, že v areálu vznikne do čtyř let za půl miliardy korun multifunkční kulturní centrum pro divadelníky, tanečníky, hudebníky a další umělce z Česka i ze zahraničí. Centrum má vzniknout v objektu nového konventu, stájí, klášterní zahrady a přírodního divadla.
    Klášter v Kladrubech, jehož počátky sahají do 12. století, vlastnili v letech 1843 až 1945 Windischgrätzové. O majetek přišli na základě poválečného dekretu prezidenta Edvarda Beneše. Pak v objektu působili úředníci státních lesů a statků a byly v něm i byty. V 70. letech se dostal pod správu památkářů a byl zpřístupněn veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články