V Holešovicích bude otevřeno Centrum současného umění DOX

Zdroj
Jaroslav Klauda
Vložil
ČTK
17.10.2008 00:10
Praha

Ivan Kroupa

Praha - Nová instituce zabývající se prezentací současného mezinárodního umění, architektury a designu zahájí provoz v neděli v pražských Holešovicích. Cílem Centra současného umění DOX má být zasazení českého umění do mezinárodního kontextu v rámci partnerství se zahraničními uměleckými institucemi, řekl dnes novinářům ředitel centra Leoš Válka.
Centrum je výjimečné tím, že jde o soukromou iniciativu. "Náklady dosahují 200 milionů korun a vše bylo financováno ze soukromých zdrojů. O granty z Evropské unie teprve žádáme," řekl ČTK.
"Současné umění klade velké nároky na variabilitu výstavních prostor umožňujících monumentální instalace," uvedl Válka. Budova s celkovou vnitřní plochou 6250 metrů čtverečních jako moderní multifunkční zařízení má toto kritérium splňovat. Architektonická koncepce umožňuje instalaci několika výstav najednou. Součástí centra je osm samostatných exteriérových a interiérových prostor, auditorium, kavárna a do budoucna se plánuje i restaurace a knihkupectví.
Vystavovat by se mělo hlavně umění ze Spojených států a Evropy, do budoucna i Asie. "Naším cílem není předbíhat dobu, jedná se nám o současnou uměleckou tvorbu," uvedl Válka.
"Zastoupení českých umělců bude asi půl na půl se zahraničními," dodal. Zahajovacím projektem nového centra je výstava Vítejte v kapitalismu! přístupná pro veřejnost od 20. října do 8. února. Její součástí budou hlavně díla španělského malíře Josého-Maríi Cana věnovaná symbolice světa finančních transakcí. Z českých umělců budou zastoupeni například Michael Bielicky a Dominik Lang.


Autorem této vyjimečné budovy je architekt Ivan Kroupa (pozn. redakce).
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bravo!
johansen
17.10.08 08:39
byl jsem tam a...
LoST._EtHIC
17.10.08 01:04
no
M
23.10.08 09:31
Pro M
Jiří Schmidt
23.10.08 10:02
zobrazit všechny komentáře

Související články